Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 3. 11:33

Azt is utolérhetik a koronavírus negatív hatásai, aki látszólag megúszta

Vannak olyanok, akik akár észlelhető tünet nélkül esnek át a koronavírus-fertőzésen, aztán legyintenek, mondván, hogy „ez is megvolt”. Viszont akármekkora biztonságérzetet ad a tünetmentesség, egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy később nem merülhetnek fel komoly problémák.

Hirdetés

Ma már egyre több olyan esetről hallani, hogy még a tünetmentes fertőzést követően is az orvosnál kötnek ki a koronavíruson (Covid-19) átesett emberek. Gyakran érkeznek a klinikákra szív- és tüdőpanaszokkal, illetve a koronavírus egyéb tüneteivel még akkor is, ha a fertőzés ideje alatt valóban nem tapasztalták őket.

A másik véglet az, amikor akár fiatal és egészséges emberek érzik rosszul magukat hetekig vagy akár hónapokig a vírus következtében, és szintén kezelésre szorulnak. Ők a leggyakrabban fáradtsággal, nehézlégzéssel, szapora szívveréssel, mellkasi fájdalommal, köhögéssel, alvászavarral, fülzúgással, szédüléssel, és különböző emésztőszervi panaszokkal küzdenek.

A hosszabb távú egészségkárosodás konkrét kiváltó okai még nem ismertek, de a szövődmények kialakulásában szerepet játszhat a vírus által okozott oxigénhiány, a gyulladás miatti plakkrepedés a koszorúerekben, a túlzott immunválasz, a kórosan fokozott véralvadás és a szívizomsejt-károsodás is. Ha pedig a koronavírushoz makacs tüdőgyulladás is kapcsolódik, akkor elpusztulhatnak a tüdő apró léghólyagocskái, az így keletkező hegszövetek pedig hosszútávú légzési problémákhoz is vezethetnek.

A fertőzés lencsengése után az emberek általában már békésen várják, hogy leteljen az a bizonyos három hónap, mielőtt megkapnák a védőoltást, és nem is számítanak arra, hogy utoléri őket a post covid-szindróma, pedig nem árt számítani rá! Bizonyos esetekben a koronavírust követő, azaz post covid-tünetek nem azonnal, hanem csak a fertőzés után 4–6 héttel jelentkeznek, a hosszútávú következmények pedig valóban súlyosak lehetnek, ezért érdemes kivizsgáltatni, pontosan milyen állapotban is hagyott minket a vírus.

Mi a teendő, ha a koronavírus-fertőzés után tapasztal az ember COVID-szerű tüneteket?

A legjobb megoldás természetesen a megelőzés, ezért a víruson átesetteknek érdemes elvégeztetni bizonyos szűrővizsgálatokat, hogy megtudják, károsodott-e – és ha igen, akkor milyen mértékben károsodott – a szervezetük. A Proaktív Egészségközpontban kétféle szűrővizsgálati csomaggal is várják a korábbi fertőzötteket. A laborvizsgálatokat úgy állították össze, hogy az esetlegesen kialakult szövődmények felszínre kerüljenek. Mivel a szív, az érrendszer és a tüdő különösen nagy veszélynek lehet kitéve a fertőzés nyomán, a szegedi magánklinikán kiemelt figyelmet fordítanak ezen szervek vizsgálatára.

Aki azt tapasztalja, hogy a vírusfertőzéskor megjelent tünetei hetekig elhúzódnak, vagy a fertőzés után jelentkeznek a korábbi vagy újabb tünetek, mindenképp forduljon orvoshoz és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, hogy megelőzhesse a hosszútávú egészségkárosodást!

A szűrőcsomagokról ide kattintva olvashat részleteket.

(X)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia PR-cikk szponzorált tartalom világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés