Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 3. 10:06

A szegedi egyetem nem dönthet önállóan Gulyás László etikai ügyében?

Nem tudni, hogy lezárult-e az etikai vizsgálat az egyetem pedagógiai karán oktató Gulyás László ügyében. Ha nem, akkor érthetetlenül sokáig tart. Ha igen, akkor érthetetlen, miért nem hozzák nyilvánosságra annak eredményét.

Hirdetés

Diákjai panaszlevelet írtak az egyetemen oktató Gulyás László professzor ügyében, mert állításuk szerint ez év február 17-i, Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadásán rasszista, homofób és szexista kijelentések és megjegyzések sokaságát tette.

Mások mellett kijelentette, hogy

  • „utálja a cigányokat”,
  • az Egyesült Államok első női alelnökét, Kamala Harris-t „fekete ribancnak”,
  • Joe Bident, az elnököt „félhülyének” nevezte.

A diákok panaszlevele néhány nappal az előadás után megérkezett az egyetem pedagógiai karának tanulmányi osztályára.

A panaszlevélből származó, neki tulajdonított kijelentésekkel szembesítettük Gulyás Lászlót, arra kérve: adjon felvilágosítást, hogyan tartja azokat összeegyeztethetőnek tanári munkájával. Gulyás László válaszában meg sem próbálta cáfolni idézett kijelentéseit. Rövid, kérdéseinket teljes egészében megkerülő válaszát így kezdte:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel.”

Az ügy kapcsán egyetlen konkrét határidő hangzott el Döbör Andrástól, a SZTE pedagógiai karának dékánjától: a professzor ügyében indított etikai vizsgálat legkésőbb április 17-én lezárul.

Kerestük az egyetemet

A határidő lezárulta után néhány nappal írásban feltett kérdéseinkkel megkerestük Dömötör Mátét, az egyetem jogi, igazgatási és humánpolitika főigazgatójának és az SZTE sajtóosztályát, de választ a mai napig nem kaptunk.

Alapvetően két dologra szerettünk volna választ kapni.

  • Egyfelől, igaz-e, hogy az egyetem azt kezdeményezte, hogy Gulyás László maga mondjon le állásáról a történtek után, aki ezt megoldást állítólag nem fogadta el.
  • Másrészt: megfelel-e a valóságnak, hogy a felsőoktatásért felelős miniszter, Palkovics László, aki időközben járt Szegeden és tárgyalt az egyetem vezetésével, olyan kijelentést tett, hogy az ügyben a tudományegyetem nem dönthet önállóan.

Lejáró határidő

Az etikai vizsgálat ügyébe bekapcsolódott Széll Bernadett független országgyűlési képviselő, aki több levelet írt Rovó László rektornak, aki azt válaszolta a politikusnak, hogy nem zárult le a vizsgálat. Nehezen érthető, mi tart ilyen sokáig, ahogyan az is, miért hangzott el ezzel kapcsolatosan korábban az április 17-i időpont. Több mint két hónap telt el, hogy a panaszlevél megérkezett az illetékesekhez.

Beszállt Palkovics és Kásler?

A Gulyás-ügyről időközben sok minden kiszivárgott, de ezek csak a félinformációk és a szóbeszédek szintjén értelmezhetőek. Továbbra is tartja magát az értesülés, hogy az ügyben valóban beszállt Palkovics László miniszter. Hogy még bonyolultabb legyen a kép, állítólag ugyanezt tette Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is.

Káslerrel kapcsolatosan többen azt feltételezik, hogy különösen jó személyes viszonyt ápol Gulyás Lászlóval. Ezt támaszthatja alá, hogy a szegedi oktató tudományos tanácsadója a Kásler által létrehozott, szakmailag vitatott hátterű és rendeltetésű Magyarságkutató Intézetnek.

A rektori hivatal időhúzónak tűnő taktikája akár arra is engedhet következtetni, hogy az SZTE vezető úgy vélik: minden csoda három napig tart. Egyszer majd kikerül a hírek közül az ez az ügy is.

Képbe került a püspök

Él az a feltételezés is, hogy Gulyást attól a presztízsveszteségtől akarják megkímélni, hogy távozni legyen kénytelen állásából. Ehhez egy vad, de életszerűtlennek aligha nevezhető forgatókönyvet is kaptunk: az egyetemi modellváltás kapcsán az egyetem pedagógiai kara Kiss-Rigó Lászlóhoz tartozó Gaál Ferenc Egyetemhez kerülne, ahol semmi akadálya nem volna Gulyás László további alkalmazásának. Hangsúlyozzuk, ez csupán feltételezés.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Döbör András EMMI felsőoktatás Gulyás László ITM Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kásler Miklós Kiss-Rigó László Palkovics László rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés