Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Horvátország: Aki még csak egy oltást vett fel és be akar utazni, annak igazolnia kell, hogy már átesett a fertőzésen
Túl a városon 2021. május 2. 20:55

Horvátország: Aki még csak egy oltást vett fel és be akar utazni, annak igazolnia kell, hogy már átesett a fertőzésen

Pár napja még mást mondtak erről, most pontosítottak. A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák között.

Hirdetés

A horvát belügyminisztérium vasárnap pontosította a horvátországi beutazással kapcsolatos közleményét, így a határátlépéshez csak abban az esetben lesz elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – olvasható a koronavirus.hr oldalon.

A válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a testület vezetője még arról beszélt, hogy egy oltással is engedélyezi a határátlépést, a rendeletet azonban nem részletezte.

A Covid-19-járvánnyal kapcsolatos információkat tartalmazó hivatalos honlapon megjelent közlemény szerint

karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott gyors antigénteszttel, illetve megkapták mindkét oltást. A második dózistól számítva legalább 14 napnak kell eltelnie.

(Kivéve, ha olyan vakcináról van szó, amit csak egyszer kell beadni – ilyen például a Janssen-vakcina, amit hamarosan valószínűleg Magyarországon is használni fognak).

A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Egy oltás csak abban az esetben elegendő, ha az illető már átesett a koronavírus-fertőzésen, és azt igazolni is tudja. Az első oltástól számított időszak pedig nem lehet hosszabb, mint öt hónap.

A korábbi fertőzöttség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR- vagy antigén-teszttel, vagy hiteles orvosi igazolással.

A rendelet nem tesz különbséget a vakcinákat illetően.

Zágráb eltörölte azt az intézkedését is, ami szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kell ismételni a tesztelést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 fertőzés Horvátország járvány koronavírus pandémia világjárvány vírus nyaralás oltás oltóanyag rendelet turizmus vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés