Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 2. 10:05 Forrás: Szegedi Tükör

Az Orbán-modell – Szabó C. Szilárd jegyzete


Hirdetés

– Einstandot csináltak?
– Azt.
– Ezt nem lehet tovább tűrni! Én már régen mondom, hogy kell valamit csinálni. Ha nem csinálunk semmit, még meg is vernek bennünket.

(Csele, Nemecsek és Geréb párbeszéde Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében.)

Lapzártánkkor megint rafinált einstandot csinálnak a fideszes fiúk a parlamentben. Nem először teszik rá a kezüket pénzre, vagyonra, uniós forrásokra... tetszőlegesen folytatható a sor.

Ugorjunk vissza tíz évet az időben!

Ne vesszen a feledés homályába, idézze csak fel szépen mindenki magában, hogy mit einstandoltak elsőként a fideszes fiúk, amikor 2010-ben hatalomra kerültek. Megvan? Igen, jól emlékszik. Rohamtempóban vették el a magán-nyugdíjpénztári megtakarítását. Azon abszolúte nem csodálkozom, ha még ennyi idő elteltével is ökölbe szorul a keze, meg káromkodik egy cifrát, ha arra gondol, hogyan nyúlták le a pénzét. Meg még hárommillió sorstársáét. (Főképpen nem csodálkozom, ha hallja, hogyan növekedett azóta a megtakarítása annak a pár ezer embernek, aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradt. Tényleg nem akarom még jobban felidegesíteni, ezért maradjunk annyiban, nagyon megérte bent maradni.)

Emlékszik? Tíz éve az volt a stájsz, hogy aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a nyugdíjbefizetéseinek jelentős részét, vagyis a jövőben nem kap állami nyugdíjat. Többször megígérték, hogy az állami rendszerbe átlépők megtakarításait egyéni számlán vezetik majd, a megtakarítás pedig örökölhető lesz.

Betartották, amit ígértek? Nem. Van egyéni számla az állami rendszerben? Nincs. Örökölhető a megtakarítás? Nem. Megvan még a hárommillió ember háromezer-milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítása? Nincs. Már régen felélte a Fidesz az einstandolt pénzt.

„A maffia intézi úgy az ügyeket, ahogyan a kormányunk bánik a nyugdíjpénztárak kapcsán az állampolgárokkal. Mert bár mindenki szabadon választhat, marad-e a magánnyugdíjpénztárban, vagy visszalép az állami rendszerbe, csak hát e szabad választás tényét némiképp beárnyékolja, hogy közben pisztolyt szorítanak az illető tarkójához: vagy az aláírása lesz rajta a papíron, vagy az agyveleje” – írta akkoriban több publicista is a kormány intézkedéséről.

Nemrég voksoltak a parlamentben az egyetemek magánosításáról a fideszes kétharmad megszavazta az alapítványi modellváltásnak beállított egyetemi einstandot, amelyet ugyanolyan rekordgyorsasággal és rafinériával készítettek elő, mint tíz éve a magánnyugdíjpénzek lenyúlását. Az Orbán-rezsim fenyegetéssel és zsarolással kényszerítette ki, hogy az egyetemek – garanciák nélkül – ingyen, önként és dalolva adják vagyonkezelő alapítványok tulajdonába az intézményeiket, a vagyonukat. Az így kiszervezett, több ezer milliárd forintra rúgó állami vagyon fölött a kormány által élethosszig kinevezett, leválthatatlan fideszes káderek (akiket hivatalosan úgy hívnak: kuratóriumi tagok) diszponálnak, akik alapítói jogokat kapnak, üzletelhetnek a korábbi köztulajdonnal, de azt is megmondhatják, milyen képzés folyjon az egyetemen.

A fideszes modell neve: einstand. Molnár Ferenc azt írja A Pál utcai fiúkban:

„Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyérmagba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand.

Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.”

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Orbán Viktor Szabó C. Szilárd Szegedi Tükör vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés