Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az operatív törzs terheléses támadásról beszél, pedig valószínű, hogy a sok regisztrálni vágyó miatt omlott össze a kormányzati rendszer
Túl a városon 2021. április 30. 17:01

Az operatív törzs terheléses támadásról beszél, pedig valószínű, hogy a sok regisztrálni vágyó miatt omlott össze a kormányzati rendszer

Sokadik alkalommal nem bírta a terhelést a rendszer, ez biztos.

Hirdetés

Kiss Róbert alezredes azt mondta: „A támadást felelőtlen emberek követték el”.

Hogy valóban volt-e támadás, nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az eeszt.gov.hu már többször is összeomlott a felelős emberek regisztrációs kísérletei miatt is. Magyarán valószínű, hogy a Pfizer-regisztráció esetében is az „emberek”, mi magyarok vagyunk, azon belül is azok, akik Pfizer-vakcinát szerettek volna.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az is elhangzott:  a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, ennek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása déulitán is zajlott.

Ezek a szabályok érvényesek holnaptól

Kiss Róbert azt is bejelentette: rövidesen átlépi a beoltottak száma a 4 millió főt, amiről a belügyminiszter – mint a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője – egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé. Ez teszi lehetővé a korlátozások lépcsőzetes feloldásának harmadik ütemét, amely a védettséghez, azaz a védettségi igazolványhoz kötött.

A védettséget a védettségi igazolvánnyal és személyazonosságot igazoló okmánnyal tudják igazolni az érintettek. Ahhoz, hogy valaki a lépcsőzetes feloldással megnyitott szolgáltatást igénybe tudja venni, felhívható arra, hogy mutassa fel ezeket az okmányokat. Ha a szolgáltatás igénybevétele életkorhoz kötött, akkor a 18 év alattit is felhívhatják a személyazonosságának igazolására. Személyi igazolvány, az útlevél, a jogosítvány mellett a diákigazolvány is alkalmas erre.

Azzal szemben, aki nem hajlandó a védettségét vagy a személyazonosságát igazolni, a szolgáltatást meg kell tagadni, a védettség ellenőrzése az üzemeltető, illetve szolgáltatást nyújtó feladata és egyben kötelessége.

A vendéglátóhelyeken, a szálláshelyeken, a szabadidős létesítményekben és játékkaszinókban foglalkoztatottaknak a védettségüket igazolniuk kell a vezetőjüknek, és ha nem rendelkeznek védettséggel, kötelesek maszkot viselni. A megnyíló helyszíneken a védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak nem kötelesek maszkot viselni.

Közterületen, a tömegközlekedésben, az üzletekben azonban továbbra is kötelező viselni a védőeszközt.

A szolgáltatásokról elmondta: a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára 23 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső területei, továbbá a szállodák is, ahová a szülők a felügyeletük alatt álló gyermekeiket is elvihetik, számukra megnyílnak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Az edzőtermekbe és uszodákba kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek. A védettséggel rendelkezők a felügyeletük alatt álló kiskorúakkal újra látogathatják 23 óráig a sportrendezvényeket, ahol nem kell maszkot nem kell viselniük.

A versenyszerűen sportolók felkészülés céljából a jégpályákat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket és a sportlétesítményeket használhatják, edzőikkel együtt nem kötelesek maszkot viselni.

A kijárási tilalom 23 óráról éjfélre módosul, az üzletekben 23 óráig van lehetőség vásárolni.

Mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is jelen van, a fokozatos és lépcsőzetes szabályok mellett is fenn kell tartani bizonyos védelmi intézkedéseket, így például a maszkhasználatra vonatkozót a közterületen, az üzletekben és a tömegközlekedésben.

Hatályban maradnak a magán- és családi rendezvényekre vonatkozó szabályok, kerülendő a csoportosulás, a gyülekezés pedig továbbra is tilos.

Változnak a beutazási rendelkezések: aki a védettségét védettségi igazolvánnyal, illetve az azon feltüntetett személyazonosságot igazoló okmánnyal igazolja, nem kerül hatósági házi karanténba, ahogy azok sem, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Ilyet Magyarország Szerbiával és Montenegróval kötött.

(Nyitóképünk illusztráció; manipulált kép, weben terjedő népművészeti képalkotás, mém)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: operatív törzs Pfizer támadás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés