Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 29. 16:18 Forrás: Szeged Televízió

Dudás Róbert Jobbik-alelnök: Rablóprivatizáció az egyetemek fideszes magánalapítványokba szervezése

Ezer milliárd forint állami- vagy más néven közvagyon kerül a Fidesz-kormányhoz hűséges egyetemi kuratóriumok kezelésébe. 

Hirdetés

Olyan mértékű lopás szakadt az Országgyűlésre, hogy nem bírta az informatikai rendszere – utalt a tegnapi, egyetemi modellváltás miatt tartott összellenzéki sajtótájékoztatón az közvagyon magánosítására és a parlamenti szavazás bonyodalmaira Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője. Szakács László az MSZP-től azt mondta, „Orbán kormánya kilapátolja a pénzt a nemzet vagyonából”, a fideszes katonák által vezetett kuratóriumokba. A DK-s Arató Gergely szerint a „Fidesznek csak a lopáson, csak a közvagyon kilapátolásán jár az esze. Viszik az egyetemeket, viszik, a részvényeket, viszik az üdülőket, viszik a Balaton-partot, viszik a kastélyt, viszik a Hajógyári szigetet, viszik a birtokot a lóval és a lószerszámmal. Visznek mindent, ami mozdítható és ami mozdíthatatlan”. Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt mondta, 11 állami egyetemet szerveztek ki politikai irányítás alá, ezzel együtt az egyetemi vagyon, az ingatlanok és a döntéshozatal is a Fidesz kezébe került. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja úgy fogalmazott: Orbán Viktor vereségre készül, de a miniszterelnök rossz vesztes, a vereséget a magyar adófizetőkkel fizettetné ki, miközben alternatív államot épít.

Stumpf István, a modellváltásért felelős miniszterelnöki ugyanakkor azt mondja, nincs szó privatizációról, az átadott vagyon csak oktatási célra lehet fordítani.

Dudás Róbert szerint Stumpf nem mond igazat. A Jobbik alelnök a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában úgy fogalmazott, ha igazat beszélne Stumpf, akkor semmi szükség nem lett volna az alapítványi működési formára, maradhatott volna állami fenntartású minden egyetem.

„Félnek attól, hogy 2022-ben tényleges kormányváltás lesz, amit csak tudnak, kiszerveznek maguknak” – tette hozzá Dudás, aki egyetért azzal, hogy az ezermilliárdos vagyon alapítványokba szervezése nem más, mint rablóprivatizáció.

„Ebben nincsen szakmaiság, pusztán önös politikai érdek.”

Dudás Róbert nem vitatja, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványi kuratóriumok tagjai között szakértők is kerültek, de érthetetlen, hogy a Fidesz miért utasította vissza a Jobbik azon törvényjavaslat-módosítását, ami arról szólt, hogy a szenátusok legalább egy tagot delegálhassanak a kuratóriumokba.

A Jobbik alelnökével Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója beszélgetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés Balogh Judit Fidesz Jobbik kuratórium modellváltás Orbán-kormány Szeged Televízió Téma Dudás Róbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés