Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 29. 13:00

Egyelőre nem ad vakcinaútlevelet az Európai Parlament azoknak, akik keleti oltást kaptak

Amíg az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egészségügyi Világszervezet nem adja ki az engedélyeket, addig a kínai és orosz vakcinával beoltottak csak külön teszt elvégzése után mozoghatnak majd szabadon az unióban.

Hirdetés

Az Európai Parlament elfogadta a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot. A határozat értelmében a koronavírus ellen beoltottak, illetve azok aki teszteredménnyel tudják igazolni a védettségüket, júniustól válthatnák ki a QR-kód alapú igazolást, aminek a segítségével szabadon utazhatnak a tagállamok között – írja a Telex.

A parlament közel négyötödös többséggel fogadta el a javaslatot, aminek az értelmében csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával beoltottak igényelhetik az igazolványt.

Aki valamelyik keleti oltást kapta meg, a kínai Sinopharmot, vagy az orosz Szputnyik V-t, az csak akkor tudja majd kérni a digitális vakcinaútlevelet, ha igazolja, hogy átesett a betegségen és így védettséget szerzett, vagy pedig negatív teszteredménnyel rendelkezik.

A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy a nyugati oltásokon kívül más vakcinákat is elfogadnak a beutazáshoz abban az esetben, ha azok már megkapták az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti jóváhagyását. A Sinopharm oltásának WHO általi engedélyezése egyelőre még folyamatban van, de a Szputnyik esetében biztatóbb a helyzet. Az orosz vakcina vizsgálatát megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség is, vagyis elképzelhető. hogy rövidesen kiadható lesz a zöldigazolvány erre az oltásra is.

A Téma szerdai adásába Arató László brüsszeli tudósító elmondta, ez a döntés még nem végleges. Az Európai Parlament határozata mellett ugyanis szükség van az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács jóváhagyására is a zöldigazolványok bevezetéséhez. A határozatról szóló vita során a kormánypárti és az ellenzéki magyar képviselők is azt kérték, hogy az unió ne diszkriminálja az állampolgárokat az alapján, hogy milyen oltóanyagot kaptak.

Arató László azt is elmondta, hogy ez a probléma a tagállamok közül kizárólag Magyarországot érinti. Minden más uniós országnak evidens volt, hogy kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által bevizsgált és engedélyezett oltásokat lehet elfogadni a vakcinaútlevél kiállításához.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit kínai vakcina koronavírus-elleni oltás Szeged Televízió Téma vakcina vakcinaigazolás útlevél
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés