Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Boldogkői Zsolt: Az oltási programunk jól halad, így remélhetőleg az indiai variáns terjedése is megfékezhető lesz
Túl a városon 2021. április 29. 11:35

Boldogkői Zsolt: Az oltási programunk jól halad, így remélhetőleg az indiai variáns terjedése is megfékezhető lesz

Van olyan kórház, ahol a lélegeztetőgépre kerülők 90%-a meghal – ezt állítja a székesfehérvári kórház főigazgatója. Szeged állítólag sokkal jobb a helyzet ennél. Közben egyre nagyobb viszont az aggodalom a duplamutáns indiai vírusváltozat miatt. Boldogkői Zsolt, szegedi mikrobiológus volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

Boldogkői Zsolt szerint most a harmadik hullám leszállóágban van, elsősorban az oltásoknak köszönhetően, így a negyedik hullámról egyelőre korai lenne beszélni. A kutató is aggasztónak tartja azonban a terasznyitás első napján kialakult tömeget. A megfertőződés veszélye elsősorban a zárt helyeken magas, szabad téren csak akkor emelkedik a kockázat, ha szorosan összezsúfolódnak az emberek.

A mikrobiológus szerint tehát leginkább nem a nyitással van a probléma, hanem azzal, hogy sokan nem elég fegyelmezettek, nem veszik komolyan a járvány okozta kockázatokat.

Az indiai variáns veszélyeit Boldogkői Zsolt szerint, a kaliforniai variánshoz hasonlóan, lehetséges, hogy túlbecsüljük. Európában már jelen van és biztos, hogy Magyarországon is meg fog jelenni, azonban ha az oltási program továbbra is jól halad, akkor féken tudjuk majd tartani a terjedését. Elképzelhető, hogy a mutánsok megjelenése miatt módosítani kell a jelenleg használt vakcinákon. Ez a Pfizerhez hasonló mRNS alapú oltásoknál végezhető el a leggyorsabban, és a kínaihoz hasonló, inaktivált vírussal működő készítmények esetén tart a legtovább.

A vírus újabb variánsai miatt megemelkedik a nyájimmunitási küszöb is, vagyis a lakosságot nagyobb arányban kell beoltani annak érdekében, hogy mindenki biztonságban legyen.

Boldogkői Zsolt elmondta, szerencsére az oltásellenesek többsége inkább oltáskiváró, akik meggyőzhetőek arról, hogy felvegyék a vakcinát. A kutató azt reméli, hogy talán a vakcinaigazolvánnyal járó jogosultságok meggyőzik azokat, akik egyelőre nem akarnak oltakozni.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Boldogkői Zsolt nyitás Szeged Televízió Téma indiai tripla mutáns koronavírus koronavírus-elleni oltás vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés