Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 28. 16:43

Hadházy Ákos a New York Timesnak: A modellváltás Orbán Viktor B terve egy választási vereség esetére

Nemzetközi botrány a magyar egyetemek alapítványokba szervezése: ez az ügy az állami vagyon kiszervezéséről, az uniós pénzek átláthatóságáról és a felsőoktatás autonómiájáról szól.

Hirdetés

Részletesen beszámolt a The New York Times a magyar egyetemek modellváltásáról. A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a most elfogadott szabályok megváltoztatásához kétharmados többség kell, hasonlóan egy alkotmánymódosításhoz.

Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora ezzel kapcsolatban emlékeztetett,

mivel az első kurátorokat a kormány nevezi ki, de a később megüresedő helyek betöltéséről már a kutaróriumok döntenek, így „az Orbán rezsim a végtelenségig újra tudja termelni önmagát.”

A New York Times azt is felidézi, hogy az Orbán-kormány olyan mértékben leépítette a jogállamiság és a demokrácia intézményeit, hogy emiatt az Európai Unióval is konfliktusba került. A modellváltásról szóló döntéssel egyidőben pedig arra kérte Brüsszelt, hogy a helyreállítási alapból Magyarországnak járó pénzek egyötödét az új alapítványoknak adják.

Scheppele szerint ez megszüntetné az uniós támogatások felhasználásának átláthatóságát, nem lehetne hozzáférni a forrásokra vonatkozó közérdekű adatokhoz és nem ellenőrizhetné ezeket a pénzeket az Állami Számvevőszék sem.

A lapnak magyar politikusok is nyilatkoztak, Magyar Bálint volt oktatási miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a modellváltás miatt többé nem biztosított az oktatás és a kutatás függetlensége. Hadházy Ákos szerint az egyetemek átalakítása a 80-as és 90-es évek időszakára emlékeztet, amikor a kommunista elit a pozíciójával visszaélve szerezte meg magának az állami vagyont.

A független képviselő szerint nem biztos, hogy Orbán Viktor a 2022-es verségére készül, de ez lehet a B terv arra az esetre, ha ez mégis bekövetkezik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Hadházy Ákos modellváltás NER New York Times uniós támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés