Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 28. 13:54 Forrás: Szeged Televízió

Horn Gábor a Témában: Orbánék szeme előtt 2022 áprilisa lebeg, nem az, hogy mi történik járványügyben

Választások előtt megszokott háborús hangulat érzékelhető már most, ha a politikusok megszólalásait figyeljük. Rendre hevesen esik egymásnak a kormányoldal és az ellenzéke a járvány idején. Horn Gábor mégis elfogadóbb az ellenzékkel, azt is elmondta, miért.

Hirdetés

„Kicsit normálisabb helyzetben lévő polgári demokráciában ilyen helyzetben akár az összefogás is lehetne egy megoldás, Magyarország messze van ettől, sőt azt gondolom, hogy egyre messzebb” – mondta a Republikon elnöke a Szeged Televízió Téma című műsorában.

Horn Gábor szerint a kormányoldal egyértelműen kampányeszközként használja a járvány összes elemét. „Bizonyos értelemben az ellenzék is ezt teszi. Hozzáteszem, az ellenzék esetében megértőbb és elfogadóbb vagyok, mert az ellenzék dolga rávilágítani egy járványhelyzetben, hogy mit tesz rosszul a kormány. A kritika a legfontosabb feladata.”

A korábbi SZDSZ-es politikus szerint a kormánynak ebben a helyzetben nem a különbségek keresése és a háborúzás, hanem a megállapodás és az együttműködés lenne a feladata például a civil szervezetekkel, az ellenzékkel és az önkormányzatokkal is. Ez viszont láthatóan hiányzik.

De mikor kezdett eldurvulni a kampány? A baloldalt és az ellenzéket oltásellenesnek beállító kampányban?

Horn szerint, ha a járványidőszakot nézzük, akkor az első nagy vita a különleges jogrend körül folyt, ez volt az első komoly törésvonal a felek között. A Fidesz-kormány nem gyakorolt  semmilyen gesztust volt hajlandó eleget tenni az ellenzék érthető kérésének, és nem tettek 60 vagy 90 napos időkorlátot a felhatalmazási törvénybe.

Emlékezhetünk, tavaly tavasszal a kormány lényegében úgy vezethette rendeletekkel az országot, hogy annak nem volt időkorlátja, csupán a fideszes kétharmad a Parlamentben, ami nem volt komolyan vehető garancia a különleges jogrend visszavonására.

„Ez egy pici gesztus lett volna. Mindenütt máshol a világon ezt a gesztust megtették, ez lehetővé tette volna az ellenzék számára, hogy fölsorakozzon. Ezt a lehetőséget szerintem nagyon tudatosan utasította el az Orbán-kormány, hiszen arra készültek, hogy ezt a feszültséget figyelemelterelésre használják a járvány következményeiről” – tette hozzá Horn.

Az „oltásellenes baloldal” fideszes kampányszlogenről azt mondta: „szemenszedett hazugság”.

Horn szerint nem igaz, hogy bárki oltásellenes lenne azért, mert kritizálja a kínai, az orosz vakcinák engedélyezési folyamatát, vagy nem bízik bármely oltóanyag hatásosságában. Úgy látja, az sem véletlen, hogy a kormány és a Fidesz következetesen „baloldalizza” az ellenzéket, ami valójában össznemzeti ellenzék, nem csupán baloldali emberekből áll.

„Nevetséges állítás az, hogy bárki azt akarná ma Magyarországon, hogy ne minden embert, akit csak lehet, szeretné vagy akarja, oltsák be.”

Az egykori politikus úgy látja, ez a szlogen beleillik Orbán kommunikációs stratégiában, mert ezt tették a menekültek, Soros György és Brüsszel ügyében is.

„Orbán Viktornak és kommunikációs stábjának a szeme előtt 2022 áprilisa lebeg, és nem az, hogy ténylegesen mi történik a járvány ügyében.” Pedig a kormány a felelős végső soron.

Az ellenzék által benyújtott közös parlamenti határozati javaslatról, ami kezdeményezte volna az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett keleti vakcinák betiltását Magyarországon, Horn Gábor azt mondta, jó döntés volt az orosz és a kínai oltóanyag használata. Ugyanakkor szerinte jogos volt a felvetés az ellenzék részéről, hogy elvárták az európai engedélyt.

Horn emlékeztetett: Ausztriában és Németországban most is itt tartanak, ez nem példa nélküli, nem a magyarországi ellenzék „ármánykodása” ez a felvetés.

Érdemes megnézni a teljes beszélgetést Horn Gáborral! A műsorvezető Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója.

(Fotó: Republikon Intézet

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék Fidesz kampány Orbán-kormány Republikon Intézet közbeszéd
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés