Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Gladiátort meg A téglát ezerszer látta, a Holdfényről viszont még csak nem is hallott? Vajon hány Oscar-díjas filmre emlékszik az elmúlt 20 évből?
Művház 2021. április 28. 15:15

A Gladiátort meg A téglát ezerszer látta, a Holdfényről viszont még csak nem is hallott? Vajon hány Oscar-díjas filmre emlékszik az elmúlt 20 évből?

A fenti kérdés onnan jutott eszünkbe, hogy amerikai tévés léptékkel mérve szinte a kutya sem volt kíváncsi az idei Oscar-gálára, a nézettség akkorát esett, hogy a szervezők valószínűleg még mindig nem tértek magukhoz. De mi lehet ennek az oka? Béna volt a ceremónia? Gyengék voltak a filmek? A közösségi média szívta el a nézőket? Vagy erről is a világjárvány tehet?

Hirdetés

Különleges és több szempontból is történelmi Oscar-gálát tartottak hétfőre virradóra Los Angeles-ben, ez volt az első gála a világjárvány kitörése óta, ennek megfelelően rengeteg óvintézkedésre és módosításra volt szükség, hogy legalább részben élőben meg lehessen szervezni a filmvilág legnagyobb ünnepeként számon tartott eseményt. Így aztán az egész ceremónia jóval kisebb, csendesebb lett, sokkal kevesebben vettek rajta részt személyesen, elmaradtak a látványos show-elemek, színpadi produkciók, aminek meg is lett az eredménye: hosszú évek óta nem láttunk ilyen pörgős gálát, ugyanakkor ilyen unalmasat se, évek múlva nehéz lesz belőle bármit is felidézni, azon kívül, hogy ez volt az, ami olyan másmilyen volt.

Nem tett jót a világjárvány és a változások az amerikai tévés nézettségnek sem:

a már hosszú évek óta folyamatosan csökkenő nézettség idén lényegében beszakadt, alig 10 millióan látták a gálát élőben a tévében, és az USA-ban természetesen nem hajnalban, hanem főműsoridőben látható a ceremónia.

Pár éve még bőven 40-50 millió körül volt ez a szám, és már az is jelentősen kevesebb volt, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.

Nyilván köszönhető ez annak is, hogy egyre intenzívebben és könnyebben lehet követni az eseményeket online, a közösségi médián keresztül is, nem kell az egész gálát végignézni a legjobb pillanatokért, ha azt úgyis percekkel utána kiposztolja valaki a Twitterre, és amúgy is, a vége után szinte rögtön meg lehet nézni az összefoglalót az interneten.

Aminek viszont ez a drasztikus nézettségcsökkenés leginkább köszönhető, az valószínűleg ezúttal is a világjárvány:

hiába változtattak miatta a szabályokon, hiába kerülhetett be sokkal több film a nevezettek közé, mint korábban, 2020 a világ szinte semelyik pontján sem a moziba járásról, az új filmek eseményszerű, emlékezetes, közösségi élményt nyújtó megnézéséről szólt.

Jó esetben megnéztük őket a Netflixen vagy az HBO GO-n egy rakás másik film között/mellett, rosszabb esetben teljesen elsikkadtak, mert beülni a moziba nem tudtunk rájuk, a torrentoldalakról pedig rengetegen lusták letölteni, vagy ebben az elkényelmesedett streamingvilágban azt sem tudják, hogyan kell. Pláne, például az USA-ban, ahol ha az összes nagy szolgáltatóra előfizet valaki, akkor sem kerül neki 50-60 dollárnál többe egy hónapban, ami persze nem kevés, de azért nem lehet összehasonlítani a hazai viszonyokkal. Főleg, hogy itt ha akarnánk sem tudunk előfizetni bizonyos szolgáltatásokra, mert egész egyszerűen nem érhető el mindegyik, vagy csak angolul.

Persze, az Oscar-gálák kapcsán ezer éve rendszeresen előkerülő téma, pláne az internet kommentszekcióiban, hogy az ott díjazott filmeket a kutya sem ismeri, senki sem látta, és ami Magyarországon nagyon megy, hogy még ha valaki meg is akarta volna ezeket nézni, a nagyját akkor sem tudta volna, hiszen még be sem mutatták őket az itteni mozik.

És hát miért legyen kíváncsi valaki egy több órás gálaműsorra, amiben olyan filmekről magyaráznak és olyan filmeket díjaznak, amik közül maximum egyet-kettőt látott? Vagy egyet se. Ez vált, válhatott valósággá idén az Egyesült Államok tévénézői számára is.

Hiszen bár ott azért összességében több mozi és hosszabb ideig volt nyitva 2020-ban, mint nálunk, ez az év náluk sem a mozizásról szólt, így aztán sokan azt sem tudták, eszik-e vagy isszák a jelölt filmeket.

Ahogy a világjárvány fenekestől felforgatta a világ filmiparát, és minden bizonnyal (már most jól láthatóan) óriási lökést adott egy jelentős átrendeződésnek, úgy az Oscar-gálára is rányomta a bélyegét, de ahogyan a filmipar jövőjét sem az elmúlt egy év fogja meghatározni, hanem az, hogy ennek az egy évnek a hatására milyen tendenciák indulnak be és válnak majd bevett szokássá a jövőben, úgy az Oscar és az Oscar-gálák jövőjét sem ez a csúfos idei nézettségi adat dönti majd el, hanem az, hogy ennek hatására merre indul tovább az Amerikai Filmakadémia és az általuk felkért szervezők, producerek a gálával.

Ez a cikk itt akár véget is érhetne, ám ha már felvetettük a közösségi média visszatérő lózungját, hogy mégis ki ismeri ezeket a jelölt és/vagy díjazott filmeket, ki fog ezekre emlékezni évek múlva, nézzük meg az elmúlt 20 évben a „fődíjban”, a legjobb film kategóriájában Oscart nyert filmek listáját! Az alábbi listát az MTI/MTVA készítette el ilyen szépre, ezzel, aki akarja, tesztelheti magát, hányat látott és hányra emlékszik közülük.

Az idei Oscar-gáláról, a díjazott filmekről, a fent leírtakról, és még egy csomó másról is szó lesz filmes, mozis podcast-sorozatunk, a Mozizgatunk következő, ma (szerda) este érkező adásában. Aki kíváncsi az előző adásra, amiben Dudás Viktorral, a gála magyar közvetítéseinek állandó szakkommentátorával az esélyeket latolgattuk, és a díjátadóval kapcsolatos változásokról beszélgettünk, az itt találja:

(Nyitóképünket az alábbi YouTube-videóból vettük kölcsön, és egy kicsit különbözik a fenti listától, szerepel benne ugyanis a szintén Oscar-díjas Amerikai szépség is. Ennek oka, hogy a fenti lista és az alábbi videó készítői másképp számolták a húsz évet: a listában a egyes nyertes filmeket ahhoz az évhez írták, amelyik év filmjeit díjazták a gálán, míg a videó készítői ahhoz az évhez sorolták a nyertes filmeket, amelyik évben megkapták az Oscar-díjat. Ez a kettő pedig különbözik, hiszen az adott gálákon mindig az előző évet díjazzák. Az Amerikai szépség az 1999-es év legjobb filmje volt az Akadémia szerint.)

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film Hollywood mozi mozizgatunk Oscar-díj vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés