Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Magyari Péter: A felsőoktatás jár rosszul amiatt, hogy a kormány lemondott az uniós források több mint feléről
Szegeden 2021. április 28. 12:45 Forrás: Szeged Televízió

Magyari Péter: A felsőoktatás jár rosszul amiatt, hogy a kormány lemondott az uniós források több mint feléről

Most már a pénz sem kell az Európai Uniótól a kormánynak annyira – főleg, ha ellenőrizni akarják, hogy mire költenék. Emiatt a modellváltásba kényszerített egyetemek, így a Szegedi Tudományegyetem is nagyon rosszul járhat. Magyari Péterrel, a 444.hu újságírójával beszélgetett erről Balogh Judit a Témában.

Hirdetés

5800 milliárd helyett csak 2500 milliárd forintot szeretne lehívni a magyar kormány az uniós helyreállítási alapból. A cikkében bennfentes információkat is közlő Magyari Péter elmondta, hogy az igényelt összeg csökkentése ellenére is meg kell felelni minden kritériumnak, azonban így is lesznek olyan területek, ahová nem jut majd elég pénz. A magyar kormány terveiből az is kiderül, mi az, amire lenne támogatás, de a Fidesz nem akarja igénybe venni. Ilyenek például

  • a közbeszerzések átláthatóvá tétele;
  • a munkanélküliségi járadék idejének meghosszabbítása;
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése;
  • a korrupcióellenes küzdelem;
  • az általános iskolák integrációs fejlesztése (például fogyatékkal élők integrálása).

Miközben az uniós támogatás 57 százalékára nemet mondott a kormány, összesen mintegy 7000 milliárd kínai és orosz hitelt vesz majd igénybe, amit valószínűleg sokkal drágább lesz visszafizetni, mint az uniós kölcsönt.

Magyari szerint a Fidesz azért választotta mégis a drágább keleti hitelt, mert ahhoz nem kötődik politikai feltételrendszer. Magyarán a kommunista Kína és a putyinista Oroszország nem várja el például a korrupcióellenes küzdelmet.

Az újságíró arról is beszélt, hogy a korábbi tervek szerint 1100 milliárd forintot szántak volna az egyetemeknek a helyreállítási alapból.

A felsőoktatási intézményeknek szánt pénz várhatóan azonban sokkal kisebb lesz, ugyanis az unió elsősorban a közoktatás támogatását finanszírozná.

Szintén gondot okoz az egyetemi modellváltás, hiszen így olyan fenntartókhoz kerültek a hazai egyetemek, amiket az Európai Unó nem tud megfelelően ellenőrizni.

Ezért a magyar kormány döntésének a felsőoktatás lehet a legnagyobb kárvallottja – hogy mennyi pénzt veszítenek így az egyetemek, az várhatóan még a héten ki fog derülni.

Magyari Péterrel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Európai Unió helyreállítási alap Orbán Viktor Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem Téma uniós támogatás Ursula von der Leyen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés