Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Eörsi Nóra az egyetemi modellváltásról: Ha a demokráciában már senki sem hisz, akkor valóban el fog tűnni
Szegeden 2021. április 28. 11:04 Forrás: Szeged Televízió

Eörsi Nóra az egyetemi modellváltásról: Ha a demokráciában már senki sem hisz, akkor valóban el fog tűnni

Megszavazta ma a Parlament a közvagyon kilopását – legalábbis az ellenzék szerint erről szól az egyetemi modellváltás. A diákok, civilszervezetek gyásznappá nyilvánították a mai napot. Egyik képviselőjük, Eörsi Nóra volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

A Zöld Front Ifjúsági Mozgalom tagja elmondta, az intézmények vagyonának magánalapítványokba szervezése és az egyetemi autonómia sérülése egymástól nem elválasztható.

Rendkívül fontosnak tartja, hogy szakmai és nem politikai érdekek alapján kellene kinevezni az egyetemek vezetőit.

A beszélgetés során bejátszottak egy rövid interjút Nemesi Pál kormánybiztossal, a Fidesz korábbi szegedi polgármesterjelöltjével, akinek a kurátori kinevezése is felmerült korábban. A nagyvállalkozót megkérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy fideszes politikusokat helyeznek az egyetemek élére. Nemesi azt válaszolta, hogy nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

Eörsi Nóra szerint a jó megoldás az lenne, ha az intézmények vezetőinek kiválasztásába beleszólhatnának az oktatók, dolgozók is.

Úgy véli, hogy ennek hiánya a legnagyobb probléma és az, hogy fideszes politikusokkal töltik föl a kuratóriumokat, már csak hab a tortán.

Az aktivista hozzátette, a kétharmados többség ellen tiltakozni mentálisan és érzelmileg is nehéz. Mégis fontosnak tartja, hogy aki nem ért egyet a kormány döntéseivel, az menjen ki az utcára tiltakozni, hallassa a hangját, mert ha a demokráciában senki sem hisz, akkor el fog tűnni minden morzsája. 

Eörsi Nórával a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés Balogh Judit kuratórium modellváltás Nemesi Pál Szeged Televízió SZTE Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés