Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Trócsányi László bukott uniós biztosjelölt lehet a szegedi egyetem egyik kurátora
Szegeden 2021. április 28. 08:41

Trócsányi László bukott uniós biztosjelölt lehet a szegedi egyetem egyik kurátora

Az SZTE jogi karának egyetemi tanára sok minden volt már, nagykövet, alkotmánybíró, miniszter és fideszes európai parlamenti képviselő is. Az uniós biztosi kinevezésének végül egy csúfos összeférhetetlenségi ügy vetett véget, most egy élethosszig tartó kuratóriumi tagsággal vigasztalódhat.

Hirdetés

Két évvel ezelőtt Trócsányi László volt a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájának vezető jelöltje és mindenki arra számított, hogy uniós biztos lesz – nevével kapcsolatban többek között a bővítéspolitikai portfóliót is emlegették. Az Európai Parlament jogi szakbizottsága azonban keresztülhúzta a magyar kormány számításait. Kiderült, hogy ami a NER (akkor még csak) kilencedik évében hazánkban már teljesen normálisnak számított, az Európában teljesen elfogadhatatlan. Azt kifogásolták ugyanis a bizottságban, hogy

  • tulajdonos a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában,
  • igazságügyminiszterként szerepet játszott abban, hogy ez az iroda megbízásokat kapott a Paks 2 projektben,
  • az iroda társtulajdonosát pedig személyes tanácsadójának nevezte ki a minisztériumban,
  • továbbá, hogy miniszterként szabadon engedett két Magyarországon elfogott orosz fegyverkereskedőt az amerikai kormány kifejezett kérése ellenére.

A Fidesz természetesen rögtön a bevándorláspárti erők boszorkányüldözésének nevezte Trócsányi megbuktatását. A biztosjelöltet Szájer József vette védelmébe, aki az Európai Uniót pedig jogi következményekkel fenyegette a döntés miatt. Ebből végül nem lett semmi, Szájer pedig szintén nagyot bukott, amikor droggal a táskájában fogták el a rendőrök, miközben épp egy orgiáról menekült.

A Szegedi Tudományegyetem kuratóriumában Csongrád-Csanád megye díszpolgára most élethosszig tartó kinevezést kapott, az Európai Parlament által feltárt összeférhetetlenség várhatóan nem fogja befolyásolni a kinevezését.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás kuratórium Szegedi Tudományegyetem SZTE Trócsányi László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés