Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 27. 16:48

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Hszü Ningseng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást.

Hirdetés

A legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum egy új kínai–magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten. A felek megerősítették, hogy a fejlesztés összhangban áll Diákváros programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

A megállapodás szerint a Fudan Hungary Egyetem az egyetemek közötti egészséges versennyel, neves külföldi professzorok tevékenységének becsatornázásával támogathatja a magyar felsőoktatás képzési színvonalának növelését. A kormány szerint a fejlesztéssel a magyar fiataloknak is nyitott, korszerű képzés valósulhat meg Budapest új, diákvárosi-egyetemi városrészében, folyamatosan szélesedő kínálattal és növekvő hallgatói létszámmal.

A Fudan Hungary Egyetem a minisztériumi győzelmi jelentés szerint

„egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére. Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel. A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi – társadalomtudományi, természettudományi – mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6–8 ezer hallgató tanulhat majd.”

A felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe. A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény mintegy 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest felsőoktatás Fudan Palkovics László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés