Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 27. 13:23 Forrás: MTI

Nemcsak drágult, drága is marad jó ideig az élelmiszer

Tartósan magas élelmiszerárakra számítanak a Takarékbank szakértői: a pénzintézet agrár üzletágának keddi online háttérbeszélgetésén elhangzott, hogy az élelmiszeripari alapanyagok mellett az építőipari árak is nőttek, ami a mezőgazdasági beruházások költségeit emelhetik.

Hirdetés

Az agrár üzletág ügyvezető igazgatója Hollósi Dávid ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése kedvezhet a gazdálkodóknak, akik a kereslet helyreállását várják a lazítástól. Az agrárkibocsátás az év második felében érheti el az éves szinten 5–7 százalékos növekedést.

Az elmúlt hónapok árrobbanásának legnagyobb nyertesei a szántóföldi növények termelői, akik a korábbiakhoz képest jóval magasabb áron értékesíthetnek. A gabona, az olajos magvak, a fehérjehordozók drágulása rövid idő alatt akár az ötven százalékot is elérhette, ami hatalmas profitot eredményez. A terméskilátásokat némileg ronthatja a szárazság, amely évek óta gondot jelent tavaszonként.

  • A hús, a tojás, és a tej előállítását megnehezítette a takarmányárak növekedése, de az állattartók beruházási kedve továbbra is magas. A visszajelzéseik szerint a kilátásaik kis mértékben javultak az első negyedévben. A kertészeti ágazat szintén jelentős fejlesztési forrásokra számíthat, különösen az üvegházi termelés fejlesztése áll nagy lehetőségek előtt. A barackot a tavaszi fagyok megviselték ugyan, de a magyar gyümölcstermelés túlnyomó részét kitevő almát nem érte jelentős károsodás.
  • A borágazatban a termelők jól alkalmazkodtak az egy éve előállt kihívásokhoz, amit az is igazol, hogy a magyar kivitel mennyisége tizennyolc százalékkal nőtt 2020-ban. A világszintű fogyasztás közben három százalékkal csökkent, elsősorban a tizenhét százalékos kínai visszaesés miatt. A koronavírus-járvány egyik legfontosabb tapasztalata, hogy minél több értékesítési megoldást kell kiaknázni, és érdemes nyitni az online forgalmazás iránt is. Az uniformizált, könnyű, újvilági borokkal szemben az európaiak akár évekig is érlelhetők, így eladásuk rugalmasabban tervezhető.

Kérdésekre válaszolva a szakértők kifejtették, hogy a következő hónapok során jelentős drágulás nem várhatók az élelmiszerpiacon, de az élelmiszerek fokozatos átárazása elkerülhetetlen. A hús előállításának költsége nem fog teljes mértékben beépülni a fogyasztói árakba, a gazdálkodók nyeresége lesz kisebb, ezért lehetnek olyanok, akik beszüntetik a tevékenységüket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelés drágulás élelmiszer Takarékbank
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés