Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 27. 09:49 Forrás: Szegedi Tükör

A mosoly országa, Kína, figyel – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele


Hirdetés
Hirdetés

Kína figyel Európára. Egyik ilyen lépése a Budapest–Belgrád vasút építése, amiből 166 kilométer futna Magyarországon, a jelenlegi egy sínpár helyett kettő épülne. A megvalósíthatósági tanulmány nem nyilvános, így nem tudni, mekkora forgalomnövekedéssel és milyen megtérüléssel számol az állam, mint ahogy azt sem, a vonal milyen mértékű gazdaságélénkülést hozna. Az azonban ismert, hogy a kabinet már 750 milliárd forintos költségvetéssel számol, a fejlesztést 85 százalékban kínai hitelből fedezné az állam, ami a kínai fél érdekét szolgálja. (A hitelt a magyar adófizetők törlesztenék egy több száz év múlva megtérülő befektetésért – a szerk.) Ha ezt a nyomvonalat Szeged felé terelnék, akkor volna értelme, hiszen két óra alá csökkenne a menetidő.

Magyar pénzből egyetem

A másik lépés, hogy Budapesten létesít kampuszt a világ 34. legjobb egyeteme, a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem 2024-től. Ez önmagában jó hír kellene, hogy legyen, de több okból is problémás. A CEU-t papíron azért űzte ki az országból a kormány, mert a kettős diplomát adó képzés „nem fair a többi magyar egyetemmel szemben”, a Fudan ugyanilyen képzéseit tárt karokkal fogadja; a szakértők szerint ráadásul épp a gigantikus költségvetésű Fudan budapesti működése adhatja meg a kegyelemdöfést az autonómiájuktól megfosztott magyar egyetemeknek azzal, hogy elszívja tőlük a hallgatókat és az oktatókat.

Minden jel arra mutat, hogy a Fudan újabb eszköze a magyar kormány Kína-barát politikájának, és az egyetem befogadása legfeljebb érintőlegesen járul majd hozzá a magyar felsőoktatás minőségének javításához. A kínai egyetemnek viszont többszörösen is kapóra jön a magyarok közeledése: az Európai Unióban is érvényes diplomát adhat ki, európai hallgatókat csatornázhat be, miközben Magyarországon politikailag is biztonságban érezheti magát, és komoly versenyre sem kell számítania a felsőoktatási piacon.

Trójai faló

Az igazi botrány már 2021-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy az állam 821 millió forintért vásárolt ingatlanokat a Fudan számára a ferencvárosi Nagyvásártelep környékén, egy 520 ezer négyzetméteres területen, ahol Budapest Diákváros néven épülne új városnegyed – itt később még egy ötezer négyzetméteres diákszállást is terveznek.

2021. februárban bejegyezték a felsőfokú oktatásra alapított Fudan Magyarország Kft.-t. Erősen kérdéses, hogy 2024-re felépülhet-e a kínai egyetem, mivel a kormánynak nincs kidolgozott Fudan-stratégiája, a projekt kockázatos, ugyanakkor a miniszterelnök támogatását élvezi. Legfontosabbnak azt tartom, hogy a campus, az épületegyüttes teljesen magyar pénzből, 500-600 milliárdból épülhet meg.

Ezzel a campusszal Kína bent lesz az EU-ban. Nem kell szembesülni, mondjuk a Heidelbergi Egyetemmel vagy a Sorbonne-nal. Könnyű európai diákokat szerezni, nem kell vízum. Bár Magyarország az utóbbi időben látványosan közel került Kínához, a két ország gazdasági kapcsolatai hullámzók, ami a kormány geostratégiájából eredhet. De a keleti nyitás egyelőre nagy kudarc: a kínai tőke nem nagyon jön ide, és a magyar export sem túl izmos Kína felé.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Vuhan neve 2019 végén lett ismert a koronavírus elterjedése miatt. Hiába hirdette meg Kásler Miklós programját, csak azt tudtuk meg elsőként, hogy a tízparancsolat gyógyít. Ha betartanánk a Ne lopj! parancsolatot, már lenne forrás a hazai egészségügy állapotának javítására. Még a szakemberek (orvos, ápoló, beteghordó stb.) létszámcsökkenése is megszűnne, ha csökkent értékű, de tripla árú Sinopharm-vakcina helyett kínai vagy japán orvosrobotokra kellene várni. Szerintem már a világot bejárta az a javaslat, hogy a kormány kézrátétellel meg tudná gyógyítani a koronavírust: amire eddig rátették a kezüket, az mind nyomtalanul eltűnt. Nálunk vagy félmillióan nagyon jól jártak: fürkészek, képviselők, NER-lovagok, hiszen már a fölösleges és méregdrága lélegeztetőgéphez hazánkban nincs elegendő orvos, s addig a nagymama nyugodtan horgolhat rájuk csipketerítőt, úgysem mehet ki sehova. Ja, hogy a többletet értékesítik? Ugyan már, nem vagyok gyerek!

Oltásháború

Ma már dúl az oltásháború, ki van ellene? A sokszor ismételgetett baloldal-ellenesség a kínai és orosz vakcinákkal szemben egyetlen határozati javaslat beterjesztését sem tudja igazolni. Ugyanakkor még egyetlen szó nem hangzott el arra vonatkozóan, hogy ezen vakcinák az oltást követő, 3-4 hónap múlva történő hatóanyagkontrollját tervezik-e, meddig marad hatékony, kell-e harmadik adag vakcina? Szerintem az erről kottyantó kínai egészségügyi főnököt sem fogjuk többé látni, hiába korrigált. Titokban maradt a 133 hős által választott vakcinák típusa is. Ennél jobb reklám pedig nem kellene!

Hogy mekkorát esett a magyar GDP a vírus miatt? Erről az a régi vicc jut eszembe: két fideszes közgazdász elemzi a válságot: Te, ez a német gazdaság beleesett a pöcegödörbe! Hagyd, mi majdnem átugrottuk!

A régi rendszerben sok koccintás történt: „Éljen a magyar–kínai közös határ!” felkiáltással, de őszintén csak a szovjet rendszer miatti morgolódásként. De a kismalac és a farkas meséje is arról szól, hogy csak az egyik lábamat engedd be, nagyon fázom! Lesz erőnk, zsákunk, megállítani a Mennyei Birodalmat? Mosolygunk, de ez a szégyen, a kín mosolya. Mi, birka nép bedőltünk egy szélhámosnak, aki 2030-ig vagy tovább bebetonozni kívánja a nem létező illiberális demokráciát, amit Hofi után demokratúrának illene nevezni.

Zsadányi Nagy Csaba

Nyitóképünkön: Harc ismeretlen vaddal. Barlangrajz 2021-ből (forrás: drMáriás Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör Zsadányi Nagy Csaba Kína

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés