Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 26. 17:45

A szegedi egyetem és a hazai felsőoktatás átverésére készül a kormány?

Az egyetemek fejlesztésére 1500 milliárd forintot szán a kormány az elkövetkező években – szóltak az elmúlt hónapok hírei. Már múlt héten arról írtunk, hogy ez legfeljebb 1200 milliárd lesz. Mára kiderült: a baj ennél is sokkal nagyobb lehet.

Hirdetés

A hazai felsőoktatás átalakítása mellett a kormányzati szereplők és az egyetemek vezetői azzal érveltek, hogy sokkal könnyebb lesz pályázati pénzeket megszerezni a fejlesztésekhez. A várakozásokat azzal emelte szinte az egekig a kormány, hogy bejelentették: az unió Helyreállítási Alapjából (HA) 1500 milliárd forint érkezik az egyetemi fejlesztésekre.

Ehhez lényegében arra van szükség, hogy alapítványi működésre álljanak át az egyetemek – szóltak a támogató érvek. Arról, hogy a pályázati forrásból az állami fenntartású egyetemek ugyanúgy részesülhetnek, mint az alapítványiak, szinte szó sem esett.

Elvben ennek a valóban gigantikus összegnek meglett volna a forrása, mert HA-ból Magyarország közel 5800 milliárd forinttal részesülhet. Ezt a pénzmennyiséget eddig egyben kezeltük, noha ebből nagyjából 2400 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás, az ezen felüli összeg pedig kedvezményes hitel.

A miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a HA-ból

az ország kizárólag a vissza nem térítendő részt kívánja lehívni, a kölcsönből nem kér. Ez döntés teljes egészében veszélybe sodorhatja a felsőoktatásnak szánt 1500 milliárd forint.

Egyszerűen, mert 5800 milliárd esetére szólt így a felosztás. Nyilván egészen más a helyzet, ha csupán 2400 milliárdot lehet elosztani.

Szinte kizárt, hogy a csökkentett összeg estén a felsőoktatásnak szánt összeget ne nyírbálnák meg jelentősen. Múlt héten beszámoltunk arról, hogy a kormány elkészítette a Brüsszelnek benyújtandó fejlesztési terv még nem végleges változatát, amellyel a HA-ból megvalósuló projektekkel kapcsolatos.

Ebből kiderül, hogy az egyetemeknek szánt pénz nem1500 milliárd forint, hanem 1200, ami érdemi különbség. A múlt hét végén az Európai Unió jelezte Magyarországnak, hogy alapvető gondjai vannak a benyújtott fejlesztési dokumentummal.

Az egyik leglényegesebb kritika az volt, hogy a magyar kormány által jelzett, a felsőoktatásnak szánt fejlesztési elképzelések egyszerűen nem illeszkednek a HA prioritási listájába. E mellett kevesének találták Brüsszelben a zöld- és digitális átállás átállásra szánt magyar terveket.

Elúszni látszik ez a pénz, miközben a kormány soha nem látott nagy pénzt ígért be a felsőoktatás fejlesztésére.

Részben ezzel az ígérettel vették rá az állami fenntartású egyetemeket, hogy döntsenek a modellváltás mellett. Ennek következményeként már a jövő tanévtől alapítványi formában fog működni tíznél több magyar egyetem, köztük a szegedi is.

Könnyen elképzelhető, hogy jelentős nagyságrendű fejlesztési pénznek búcsút inthetnek a hazai egyetemek, így a Szegedi Tudományegyetem is, amely a kiszivárogtatott hírek szerint megközelítőleg 100 milliárd forintra számíthatott volna.

A számok nyelvére lefordítva: 2400 milliárd forintból biztosan nem számíthat 1200 milliárdra a felsőoktatás, mert a HA-val kapcsolatos fejlesztési dokumentum a felsőoktatás fejlesztése mellett még legalább hét fejlesztési területet nevez meg.

E mellett ma már az sem biztos, hogy a felsőoktatási fejlesztései tervek jelentős része szerepelhet-e egyáltalán a Helyreállítási Alap fejlesztési céljai között. Zöld- és digitális fejlesztések igen, de más, például egyetemi épületrekonstrukciók aligha.

A felsoroltakon túl óriási gondot jelenthet az egyetemeknek szánt pénzzel kapcsolatban, hogy a kormány szinte mindent a Helyreállítási Alapból szeretne megoldani. Így korábban jelezték, hogy az orvosi béremelésre szánt 300 milliárdot is ebből fizetnék.

A legújabb, ezt a Népszava írta meg, hogy a fővárosi szuperkórházat is a Helyreállítási Alapból finanszíroznák, és ennek előrelátható költsége 300 milliárd forint. Jó láthatóan többszörösen felosztják a rendelkezésre álló pénz, és a legtöbben hoppon fognak maradni, mert nem férnek bele a brüsszeli keretbe.

Elképzelhető, hogy a kormány tudatosan dezinformál a Helyreállítási Alap felosztásával kapcsolatban, de az igazság pillanata hamarosan eljön. Akkor, amikor a fejlesztési pénzre várók jelentős részének azt kell mondani, hogy egyszerűen kimerültek a brüsszeli pénzkeretek.

Könnyen lehet, hogy a hazai felsőoktatás csupán morzsákat fog kapni a Brüsszelből érkező pénzből. Akkor még a mainál is nagyobb kérdés lesz: mi szükség volt az alapítványi átalakulásra.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átalakítás felsőoktatás modellváltás Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés