Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Történelmi Oscar-gála: A nomádok földje a legjobb film, Frances McDormand a legjobb színésznő, Anthony Hopkins a legjobb színész, ázsiai nőé a legjobb rendező és a legjobb női mellékszereplő díja is
Művház 2021. április 26. 02:01

Történelmi Oscar-gála: A nomádok földje a legjobb film, Frances McDormand a legjobb színésznő, Anthony Hopkins a legjobb színész, ázsiai nőé a legjobb rendező és a legjobb női mellékszereplő díja is

A koronavírus-világjárvány kitörése óta rendezett első Oscar-gála teljesen más volt, mint amit korábban megszoktunk. Nemcsak a gála, több díj is filmtörténeti jelentőségű. A 93. Oscar-díjátadót élőben követtük végig.

Hirdetés

Röviden a legfontosabbak

A legjobb film: A nomádok földje
A legjobb rendező: Chloé Zhao, A nomádok földje
A legjobb női főszereplő: Frances McDormand, A nomádok földje
A legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins, The Father
A legjobb női mellékszereplő: Jun Ju Dzsung, Minari
A legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya, Judas and The Black Messiah
A legjobb operatőr: Erik Messerschmidt, Mank
A legjobb filmzene: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste, Lelki ismeretek
A legjobb animációs film: Lelki ismeretek
A legjobb nemzetközi film: Még egy kört mindenkinek

Ezek között több Oscar- és filmtörténeti díj is van: soha nem nyert még ázsiai nő rendezői Oscart, először nyert Oscar-díjat koreai nő, Anthony Hopkins jelenleg a legidősebb színész, aki megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, Frances McDormand két Oscart is átvehetett ezen a gálán, így már összesen négynél tart, ebből hármat főszerepért kapott, a negyedik produceri.

A 93. Oscar-díjátadót a világjárvány miatt a megszokott Dolby Theater helyett egy új helyszínen, sokkal kevesebb jelenlévő résztvevővel tartották Los Angelesben, nagy, látványos produkciók nélkül. Elmaradt a hagyományos vörösszőnyeges felvonulás, helyette egy koktélpartiszerű felvezető műsor volt. A gálát Steven Soderbergh filmrendező rendezte. Fánfekt: ő rendezte a Fertőzés című filmet is. További érdekességekről a gála előtt a Mozizgatunk podcastben beszélgettünk Dudás Viktorral, aki a díjátadó magyar közvetítéseinek szakkommentátora hosszú évek óta.

Az alábbi cikkünket a magyar idő szerint hétfő hajnal kettő és fél hat között tarott gála közben, valamint azt követően folyamatosan frissítettük.

05:30 – Véget ért az idei Oscar-gála, ami sok szempontból különleges volt, nekünk mégis hiányzott a nagyszabásúság és a korábbi gálák hangulata.

Az jó volt, hogy bár viszonylag pörgős volt a rendezvény, mégis hagyták beszélni a díjazottakat, amire az utóbbi évek gáláin nem nagyon volt példa, így volt is egy-két emlékezetesebb beszéd. Ennek ellenére mégis kicsit vérszegénynek éreztük a gálát, amit, persze, nem lenne igazságos dolog felróni a készítőknek, hiszen egy világjárvány idején már az is elismerésre méltó, hogy ilyen szinten meg tudták rendezni. Profi volt minden, nem volt bénázás, de az elején még üdítő hatású „személyesebb, intimebb hangulat” a végére már kezdett unalmassá válni. A díjak átadási sorrendjének variálására pedig fogalmunk sincs, mi szükség volt, semmiféle pluszt nem adott, hogy a hagyományosan az utolsó díjként átadott legjobb film díját idén a legjobb férfi és női főszereplő díja előtt adták át.

Jövőre talán célszerű lesz visszaállni a hagyományos menetrendre, és ami még nagyon jót tenne a gálának, ha újra találnának valami karakteres, tökös, humoros, improvizációkra is képes, szimpatikus házigazdát, mert láthatóan azóta vergődik az Oscar-gála igazán, amióta a szervezők különböző okok miatt elengedték az egy konkrét műsorvezetővel levezényelt gálát. Pedig jót tenne az eseménynek, ha lenne egy hoppmester, aki kézben tartja az eseményeket, ezzel karaktert adna a gálának, közben pedig személyesebbé, szerethetőbbé is tenné. Ehhez persze egy jó host kell, de van olyan gyanúnk, hogy az USA-ban akadnak, akik erre alkalmasak lehetnek. Hadd ne mi adjunk ötleteket az Amerikai Filmakadémiának!

05:16 – Van igazság a Földön:

Anthony Hopkins a legjobb férfi főszereplő a The Fatherért, aki, ahogy Dudás Viktor a Mozizgatunk podcast legutóbbi adásában fogalmazott: filmszínészi mesterkurzust tart a szerepben.

Zseniális, lehengerlő, csodálatos, mellbevágó, briliáns, elképesztő, felejthetetlen alakítást nyújt. Ezt már mi mondjuk.

Egyébként ez is történelmi díj:

Hopkins a legidősebb színész, aki férfi főszereplői Oscar-díjat kap.

A brit színész 84 éves lesz idén, igaz majd csak szilveszter napján. Viszont sajnos nem volt jelen a gálán, így nem is mondott köszönőbeszédet. Pedig megérdemelte volna, hogy állva tapsolja meg az egész terem, merthogy így lett volna, ha ott van, az egészen biztos.

05:14 – Joaquin Phoenix beszél, ő konferálja fel a legjobb férfi főszereplő díj jelöltjeit. A legnagyobb esélyes a Chadwick Boseman, a Ma Rainey: A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért, aki posztumusz Oscar-díjat kaphat, de ha nem Anthony Hopkins kapja a The Fatherért, akkor nincs igazság a Földön!

05:12

A legjobb női főszereplő: Frances McDormand A nomádok földjéért, aki ezzel négyszeres Oscar-díjas, ráadásul ebből hármat főszerepért kapott.

Ezzel megelőzi a csodálatos Meryl Streepet is, akinek szintén három színészi Oscarja van, viszont ezek közül az egyik mellékszereplői Oscar. A kommentátorok szerint McDormand Oscar-díja meglepetés, szerintünk viszont cseppet sem. A mindig különleges színésznő beszéde egészen rövid volt, de hatásos. (A negyedik Oscarja produceri Oscar, amit szintén ma este kapott A nomádok földjéért, aminek nem csak főszereplője, de producere is volt.)

05:10 – Jön a legjobb női főszereplőnek járó díj, aminek magyar vonatkozása is van, Mundruczó Kornél A Pieces of a Woman című filmjének főszereplője, Vanessa Kirby is jelölt, bár nincs túl nagy esélye a győzelemre, pedig azt az otthonszülést, amit előad a filmben, soha az életben nem fogjuk elfelejteni.

05:06

A legjobb film a Nomadland, magyarul A nomádok földje. Lényegében papírforma.

Frances McDormand, a film egyik producere és főszereplője a köszönőbeszéde végén farkasüvöltéssel búcsúzott a közönségtől.

05:00 – Rita Moreno beszél, aki egy élő legenda, a 89 éves színésznő az egyetlen élő ember jelenleg, akinek Oscar-, Emmy, Grammy- és Tony-díja is van. Ő konferálja fel a legjobb film jelöltjeit.

04:59 – Jön a legjobb filmnek járó díj, ami azért nagyon különleges, mert míg korábban ez mindig az Oscar-gála utolsó díja volt, a csúcspont, addig most ezt a legjobb női és férfi főszereplőnek járó díj előtt adják át.

04:52 – Angela Bassett beszél, a koronavírus-világjárvány áldozataira, valamint az elmúlt egy évben elhunyt filmesekre emlékeznek.

„Megmaradtok, ahogyan emlékszünk rátok, a szívünkben, örökké”

– mondja a színésznő. Az összeállítás alatt az Always című híres sláger szól. A végén az utolsó két név és fotó, ami felvillan: Sean Connery és Chadwick Boseman.

04:41 – Na, ilyen sem volt még az Oscar-történelemben, Questlove, a gála zenei rendezője dj-zik a színpadon, bár a dj-zés túlzás, még ha ott is a komplett pult. Questlove Oscar-zenei kvízshow-ja következik. Questlove lejátszik egy dalt, például a Purple Raint Prince-től, amiről a közönségből valakinek meg kell mondania, hogy a dal Oscar-díjas-e, vagy csak jelölt volt, esetleg egyik sem. Halle Berry próbálkozik, ezzel elszórakoznak egy kicsit, aztán mennek tovább, egy újabb dal jön Donna Summertől a The Last Dance, és egy újabb tipp, ami nem talál. Aztán, persze, Glenn Close-t is megszólítják, akiről kiderül, hogy egy filmzenelexikon. Vagy legalábbis remek színésznő. És akkor az egész gála eddigi csúcspillanata: a 74 éves Close a fenekét rázza (naná, mi mást?!) a Da Butt zenéjére. Nehéz elhinni, hogy nem előre megírt jelenetet látunk, de ez mindegy is, a lényeg az, hogy végre egy kis show-t is kapunk, ami nyomokban emlékeztet az elmúlt évtizedek Oscar-gáláira. Még ha egyébként egy kicsit erőltetett is az egész.

04:36 – A legjobb betétdal díját is Zendaya konferálja fel,

a díjazott a Fight for You című dal, ami a Judas and The Black Messiah című filmben hallható.

04:32 – A legjobb filmzene jelöltjeit a 24 éves színésznő, Zendaya mutatja be, aki legutóbb a Malcolm és Marie című Netflix-filmben volt nagyon jó, aminek nem mellesleg a magyar Rév Marcell volt az operatőre.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek zenéje, Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapja.

Előbbi kettő a kultikus metálzenekar, a Nine Inch Nails alaptagjai.

04:25 – A Jean Hersholt Humanitárius Díjat Tyler Perry kapta. Lendületes beszédet mond a gyűlöletkeltés, a gyűlölködés ellen, és a „középen állás” fontosságáról, a végén az egész terem állva tapsolja.

04:22 – Viola Davis adja át a következő díjat, aki Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film címszerepéért Oscar-jelölt is ezen az estén a legjobb női főszereplő kategóriában, amit szinte biztos, hogy nem fog megnyerni, az okosok szerint a díj Carey Mulligan és Frances McDormand között fog eldőlni. Mi kettejük közül az utóbbinak adnánk. De amúgy a Promising Young Woman (amiért Carey Mulligant jelölték) remek film, nézze meg, aki csak tudja!

04:17

A legjobb vágás díját a Sound of Metal, magyarul A metál csendje vágója, Mikkel E. G. Nielsen kapta.

04:14 – Harrison Ford adja át a legjobb vágásért járó Oscart, előtte nagyon negatív véleményeket olvas fel egy filmről, amiről előre csak annyit árul el, hogy ő is szerepelt benne. A végén kiderül, hogy a Szárnyas fejvadász kapta ezeket a kritikákat annak idején.

04:07

A legjobb operatőr díját is a fekete-fehér, a negyvenes évek Hollywoodját bemutató Mank című film operatőre, Erik Messerschmidt kapta.

04:03 – A legtöbb jelölést kapott Mank című film az első díját kapja az este során, a legjobb díszletért.

04:01 – Az Oscar-díjas Halle Berry két díjat is átad, régen láttuk, nagyon csinos.

03:55 – Megint egy történelmi díj:

először kap koreai nő Oscar-díjat, a 73 éves Jun Ju Dzsung a Minariban játszott nagymamát.

Önironikus, vicces beszédet mond, Glenn Close-t külön kiemeli, akivel egy kategóriában versenyzett, és aki megint Oscar-díj nélkül maradt.

03:54 – Brad Pitt adja át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart, tavaly ő lett a legjobb férfi mellékszereplő Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében nyújtott alakításáért.

03:50

A Tenet kapta a legjobb vizuális effektekért járó díjat.

03:45 – A legjobb dokumentumfilm díját a My Octopus Teacher, magyarul Tanítóm, a polip című film kapta.

03:35 – Marlee Matlin adta át a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat, ő az eddigi egyetlen hallássérült Oscar-nyertes (az Egy kisebb isten gyermekei című filmért), aki a filmeket jelelve mutatta be, és egy tolmács fordította. A nyertes a Colette című dokumentumfilm lett.

03:30

A Lelki ismeretek lett a legjobb animációs film.

03:27 – Legjobb animációs rövidfilm az If Anything Happens I Love You.

03:10 – Legjobb élőszereplős rövidfilm a Two Distant Strangers.

03:03

A hallását elvesztő dobos történetét hihetetlenül érzékletesen bemutató Sound of Metal, magyarul A metál csendje kapta a legjobb hangnak járó Oscart. Papírforma.

02:55

Chloé Zhao a legjobb rendező A nomádok földjéért. Történelmi díj, ő az első ázsiai nő, aki rendezésért Oscar-díjat kap.

Ugyanakkor nem meglepetés, erre lehetett számítani. Az viszont új, hogy az egyik legfontosabb díjat ennyire a gála elején adják át. Az vicces lesz, ha mondjuk a legjobb filmet is kihirdetik a gála közepén.

02:45 – A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film kapja a legjobb haj és sminknek járó díjat is.

02:40 – Az 1920-as évek második felében játszódó Ma Rainey: A blues nagyasszonya kapja a legjobb jelmezért járó Oscart.

02:32

Legjobb férfi mellékszereplő Daniel Kaluuya a Judas and The Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért.

02:25

Az Another Round, vagyis a Még egy kört mindenkinek a legjobb nemzetközi film.

Várható volt, legalábbis mi erre számítottunk.

02:15

Legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscart Christopher Hampton és Florian Zeller kapta a The Father című filmért.

Florian Zeller saját színdarabjából írta a forgatókönyvet, és ő a film rendezője is.

02:10

Legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart a Promising Young Woman, vagyis az Ígéretes fiatal nő című filmért Emerald Fennell kapta.

02:02 – Elkezdődött a 93. Oscar-gála, ami a korábbiakhoz képest tényleg egy jóval kisebb helyszínen, jóval kevesebb jelenlévő ember előtt zajlik a Los Angeles-i vasútállomás egy részéből átalakított kvíz-bálteremben.

Korábban írtuk:

Különleges, történelmi Oscar-gála az idei: a koronavírus-világjárvány kitörése óta ez az első, és a szervezők úgy döntöttek, hogy egy grandiózus Zoom-parádé helyett megpróbálnak javarészt jelenléti díjátadót tartani, ami azt jelenti, hogy bár sokkal kevesebb ember vehet rajta részt, és a helyszín sem a jól megszokott Dolby Theather, de azért a többség a helyszínen veszi majd át a díját és ott mondja el a köszönőbeszédét.

A gálát háromórásra tervezik, látványos színpadi produkciók nem lesznek, a jelölt betétdalokat például a vörös szőnyeges puccparádé helyett rendezett Into The Spotlight elnevezésű felvezető műsor során lehetett látni, felvételről, a világ több pontjáról.

A gála rendezője ezúttal Steven Soderbergh filmrendező (Szex, hazugság, videó, Erin Brockovich, Traffic, Ocean's-filmek, Fertőzés, Magic Mike stb.) aki korábban filmszerű ceremóniát ígért, amiben jelentős mértékben szakítanak a hagyományokkal, például a díjak átadásának sorrendjével. Az szinte biztos, hogy már az elején átadnak pár nagyobb díjat, de azt is pletykálják, hogy a legjobb film díja sem a gála legvégén lesz.

Azt már lehet tudni, hogy díjat fog átadni/jelölteket fog felkonferálni többek között Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford, Viola Davis és például Joaquin Phoenix is.

A gálát élőben követjük, ha nem is percről percre, de a legfontosabb eseményekről, díjakról beszámolunk. Akinek ez nem elég, az a Moziverzum nevű magyar kábelcsatornán tudja nézni élőben, már ha van neki ilyen csatornája. A műsorvezetők a stúdióban Kiss Ramóna és Tilla Attila, a közvetítés alatt a szakkommentátor, szokás szerint, Dudás Viktor.

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: animációs film Brad Pritt covid-19 film gálaest Harrison Ford Hollywood járvány Joaquin Phoenix koronavírus mozi Oscar-díj világjárvány Zendaya
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés