Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 25. 08:28

Dupla és tripla mutáns – van már néhány információ a koronavírus indai variánsairól

Kétszeresen és háromszorosan mutálódott variáns is van már a koronavírusból Indiában. Az ázsiai ország az eddigi adatok alapján jól védekezőnek számított, de néhány nap alatt térdre rogyott az ottani egészségügy. A kórházakban már nincs elég oxigén, nagyon nagy a baj.

Hirdetés

Az 1,3 milliárdos lakosú Indiában mindössze három nap alatt 1 millió fertőzöttet regisztráltak, ebből csak szombatra 346 ezer 786 jutott. Április 23-áról 24-ére, 24 óra alatt 2624 halálos áldozatot jelentettek, egy nappal korábban 2263-at. Összesen már 190 ezer halottat tartanak nyilván.

Sokáig kérdéses volt, hogy a korábban látott indiai adatok vajon tényleg helytállók voltak-e vagy durván manipulálták a számokat. Legalább erre a kérdésre most választ kaptunk: vélhetően nem szűrt adatokat láttunk eddig, hiszen, ha nem így lenne, akkor most is titkolnák az adatokat. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az alacsony színvonalú egészségügyi ellátás miatt akár jóval több fertőzött és halott is lehet annál, mint ami a statisztikában megjelenik.

Sajnos tehát az mostani számok is valósnak tűnnek, olyannyira, hogy valóságos egészségügyi krízisről tanúskodnak. Napok alatt hiány lett a nagy áramlású oxigénből, ami a betegek lélegeztetéséhez kell. Volt olyan újságíró, aki folyamatosan tweetelte a véroxigénszintjét: a 95 százalékos értékről 50 százalék alá került az értéke, majd egyszer csak nem posztolt tovább, mert meghalt. Nem jutott neki oxigén.

Az hiányzik, ami a legjobban kellene: fegyelem, higiénia és oxigén

A BBC azt írta, Indiában tavaly ősszel mérték a legutóbbi járványtetőzést, náluk az volt az első hullám. Februárban viszont már „csak” napi 11 ezer új fertőzött volt, akkor azt hitték, kint vannak a vízből. Aztán jött a második hullám és a mutánsok.

A romló adatok egyik oka a duplán, majd most már triplán mutálódott vírus, a másik, hogy nem maradtak el a nagy hindu fesztiválok, mint a Kumbh Mela, ami során a zarándokok megfürdenek a Gangeszben. Sőt, a figyelmeztetések ellenére politikai nagygyűléseket is tartottak az országban.

A BBC arról is írt, hogy az egyébként sem a legjobban felszerelt indiai kórházak vészjelzést küldenek a rekord mértékű halálozási adatok miatt. Csak a delhi Jaipur Golden Kórházban egy éjszaka alatt 20-an meghaltak, mert nem jutott nekik elég oxigén.

„Szinte minden kórház határon van. Ha elfogy az oxigén, sok beteg számára nincs menekvés” – mondta dr. Sumit Ray a BBC-nek. Az oxigénpalackból viszont rendszerint csak a töredéke érkezik a rendelt mennyiségnek az egészségügyi intézményekbe, így a halálozási adatok vélhetően tovább romlanak majd.

Jakab Ferenc virológus: „borítékolható”, hogy mi várható Indiában

A pécsi virológus emlékeztetett: eddig összesen 13 mutációt azonosítottak Indiában,

„ezek közül kettő jelentősebb változást kell számon tartani, amelyek a tüskefehérjét kódoló génszakaszban következtek be (L452R és E484Q). A két mutáció már ismert volt, de most egy törzsben, egyszerre jelent meg. A tüske fehérje 484-es aminosav pozíciójában lévő mutáció már megjelent korábban is, de most ugyanezen pozícióba egy másik aminosav épült be. A 484-es pozíciócsere valamilyen módon az összes fontos variánsban megtalálható, tehát latszik, hogy fontos a vírus »evolúciós-stratégiájának« szempontjából”.

Jakab szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az új mutációk miatt a vírus rendre hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket.

A B.1.617 vírusváltozatot már tavasszal kimutatták Nagy-Britanniában és még 22 országban.

A csak dupla mutánsként emlegetett változatról azt írták: könnyebben kikerüli az immunvédelmet a brit variánsnál, de nem egyértelmű, hogy a vírus könnyebben is terjed.

Vannak szakértők, akik szerint sajnos az indiai dupla mutáns fertőzőképesebb: ők úgy gondolják, az L452R mutáció teszi lehetővé, hogy a koronavírus könnyebben hozzákapcsolódik más sejtekhez. Jelenleg 20 százalékkal tartják fertőzőbbnek ezt a változatot az első hullám idején terjedő domináns változatnál.

Jakab Ferenc szerint a dupla mutáns terjedését befolyásolhatja

  • az oltási stratégia,
  • az átoltottság mértéke,
  • a járványügyi intézkedések betartása,
  • és a brit variáns dominanciája is,

magyarán, egyáltalán nem biztos, hogy az indiai változatok ki tudják szorítani a britet.

Sokkal nagyobb baj lehet viszont a B.1.618 kódon ismertté vált tripla mutáns koronavírusból. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy ez a vírusvariáns fertőzőképesebb a korábbiaknál, és az sem kizárt, hogy a tripla mutáns képes kijátszani az oltás vagy korábbi fertőzés során felkészített immunrendszert is

írja a Telex.

Ugyanakkor a lap azt írja, a virológusok szerint az oltások jók az eddigi összes vírusvariáns ellen, a vakcinák megvédenek a fertőzés súlyos lefolyásától, és a gyártók a jövőben könnyen módosíthatják az oltóanyagokat a mutációknak megfelelően, akárcsak az influenza esetében.

Ezt erősíti meg Jakab Ferenc is. Ő is úgy tudja, hogy ha be is következik az oltottak újrafertőződése egy vírusvariánssal, „a klinikai tünetek jóval enyhébbek lehetnek, mint az első fertőzés esetén”.

A virológus abban bízik, hogy a járvány – minden mutációt beleértve – a globális átoltottság közeledtével lassan, de lecseng, majd végül „kiég”.

(Fotó: Reuters)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: India járvány koronavírus mutálódott vírus dupla mutáns indiai tripla mutáns koronavírus indiai vírusvariáns
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés