Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 24. 11:56

Nem jár védettségi igazolvány annak, akit külföldön oltottak

Pedig 4 millió beoltottnál csak igazolvánnyal lehet beülni például moziba és színházba.

Hirdetés

Péntek óta tudjuk, " target="_blank">hogy értelmet nyer a néhány hete már folyamatosan postázott védettségi igazolvány. Akik betegek voltak, azok 4 és 6 hónap közötti érvényességi idővel kapnak kártyát, de azoknak is kiküldik, akik már egy oltást megkaptak. 

Nem kaphatnak viszont védettségi igazolványt azok, akiket külföldön oltottak be – írja a Telex egy a lap birtokába jutott levél alapján.

A Telex olvasója párjával Szerbiában kapott két-két Pfizer-vakcinát, de a háziorvos nem tud védettségi igazolványt „intézni” nekik. Az érintettek levelet küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. A válaszban az olvasható, hogy

„a védettségi igazolvány megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt az elérhető oltóanyagok valamelyikével vagy pedig az érintett személy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen”. 

A jogi osztály levele alapján,

aki nem idehaza kapott oltást, az nem mehet majd a jövő héten nyitó kulturális intézményekbe, állatkertekbe, fürdőkbe.

Érdekes kérdés, hogy egy nem kötelező oltás esetén milyen joga van az államnak korlátozni a be nem oltott állampolgárok jogait, és azt is hagyjuk egyelőre, hogy ez mennyire állja ki az alkotmányossági próbát.

A Telex olvasója felteszi a sokkal gyakorlatiasabb kérdést arról, hogy mi lesz a külföldön szolgálatot teljesítőkkel, akiket nem Magyarországon oltottak. Mi lesz azokkal, akik „elfelejtenek” elmenni a második oltásra, miközben már megvan a kártyájuk?

Milyen alapon korlátozzák a jogait annak, aki életvitelszerűen nem Magyarországon élő magyar állampolgárként mégis úgy dönt, hogy elmenne egy magyarországi színházba? Mi lesz például egy kétszer oltott vajdasági színész szegedi vagy budapesti színházi vendégjátékával?

A nem Magyarországon oltott külföldiekkel úgy általában mit csinálnak majd, ha be akarnak menni mondjuk a MÜPÁ-ba koncertezni, vagy fellépnének az Operaházban? Netán gólt lőnének egy stadionban?

A turistákat azért beengedik majd mindenhova, tehát a külföldi védettségi igazolványokat elfogadják?

Nagyjából ilyesmiket feszeget a Telex cikke, érdemes elolvasni.

(Fotó: szekesfehervar.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oltás vakcina védettséget igazoló okmány külföld védettségi igazolvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés