Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Olvasott már forgatókönyvet? Itt a remek alkalom! – Bak Róbert ajánlja Nick Hornby Egy házasság helyzete című kötetét
Művház 2021. április 24. 11:28

Olvasott már forgatókönyvet? Itt a remek alkalom! – Bak Róbert ajánlja Nick Hornby Egy házasság helyzete című kötetét


Hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt, mikor éppen ide, a Művház rovatba írtam az egyik legnépszerűbb kortárs brit szerző fordulatos, keserédes és szokás szerint párkapcsolati témájú könyvéről – Nick Hornby: Olyan, mint te –, a Helikon kiadótól apróbb meglepetésként megkaptam mellé a szerző egy másik rövidke kötetét, az Egy házasság helyzetét is, ami alapján egyébként tavaly egy HBO-s minisorozatot is forgattak Rosamund Pike-kal és Chris O’Dowd-val a főszerepekben.

Azt a Hornby-rajongót, aki elolvassa ezt a mindössze 128 szellős oldalnyi kötetet, nem igazán érheti semmiféle meglepetés, hiszen pontosan azt kapja, amit az írótól menetrendszerűen elvárhatunk: egy teljesen hiteles, jól felépített és jól átgondolt történetet, amelyben egyensúlyban van a humor és a dráma, a cselekmény és a mögötte megbújó gondolatiság.

Azonban mielőtt bárki belevágna, fontos tudni, hogy ez a könyv már eredetileg is forgatókönyvnek készült, így végig szinte csak dialógusokat olvashatunk egy megfeneklett házasságból kiutat kereső pár tagjai között, és ennek köszönhetően a Hornbyra olyannyira jellemző éles vagy humoros megfigyelések, leírások ezúttal szinte teljes egészében hiányoznak a kötetből, ami mindenképpen gyengíti a varázst, és rontja a már jól megszokott magas színvonalat, ám az itt bemutatott pár kidolgozottsága, illetve a köztük zajló pergő párbeszéd mélysége, sokrétűsége és természetessége sok mindenért kárpótol.

„– Tudod, mi a gond? – mondja Louise, miközben várnak a zebránál, hogy a lámpa zöldre váltson. – Máshogy öregedtünk. Szerintem a negyven olyan, mint a harminc, csak többet kell edzőterembe járni. Szerinted a negyvennégy olyan, mint a hatvanöt, csak a gyerekek fiatalabbak. Semminek nincs vége. Miért nem küzdesz?”

Louise és Tom negyvenes értelmiségiek, a nő orvos, a férfi hosszabb ideje munkanélküli zenekritikus, akik hetente elmennek egy párkapcsolati tanácsadóhoz, hogy rendezni tudják a nő félrelépése után végképp elmérgesedett viszonyokat. Ám mielőtt ezt a látogatást megtennék, némi gátlásoldásként beugranak a közeli pubba egy-egy pohár italra, és közben beszélgetnek. Ez a könyvben és filmben is nagyjából tízszer tíz percnyi csevej teszi ki az Egy házasság helyzete egészét.

A szerző jól adja vissza az értelmes, jobbára racionális és a házasságukat minden áron megmenteni igyekvő nő, és a link, mindenben támadási felületet és/vagy hibát kereső férfi karakterét. Így bármilyen téma is vetődjön fel közöttük (természetesen időnként mindketten más irányba próbálják terelni a beszélgetést, ha túl forróvá válik a talaj a lábuk alatt), az mindig életszerűen és természetesen bomlik ki a neki teret adó 10–12 oldalas fejezetekben.

Ennek köszönhetően olvashatunk többek között a könyv megírása idején az összes brit számára égetően fontos Brexitről, a közel-keleti háborúkról, a bevándorlók helyzetéről, vagy a hőseink előtti időpontban tanácsadóhoz járó pár humorforrásként szolgáló veszekedéseiről, na meg rengeteg érdekes és elgondolkodtató álláspontot általában a kapcsolatokról férfi és női szempontból egyaránt.

„De talán ezt várnánk el a házasságtól, hogy örökmozgó gép legyen, ami sosem fogy ki az energiából. Csak hát vannak gyerekeink, van jelzáloghitelünk, na és ott van anyukád, meg apukám, a munka, a munkanélküliség... Mégis hogy ne fárasztana le mindez?”

Bár most az a ritka és paradox helyzet állt elő, hogy véleményem szerint a filmváltozat jobban működik, mint a könyv (Pike és O’Dowd egyaránt remekeltek a szerepeikben), de Nick Hornby ennek ellenére mégis és megint bizonyította, hogy úgy tud párkapcsolati problémákról beszélni, hogy mindvégig könnyed és szellemes marad, ám mondanivalója egy pillanatra sem válik sem komolytalanná, sem súlytalanná. Így aki olyan történetet keres, amely egy-két órás kikapcsolódást, szórakozást és némi gondolkodnivalót is biztosít egyszerre, az jó helyen jár. Elsősorban nekik ajánlom ezt a vékonyka kötetet.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Nick Hornby
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés