Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 23. 17:52

Európai Unió, légy globális játékos!

Bár meglehetősen unalmasra sikeredett az online megrendezett szegedi külpolitikai tárgyú konferencia címadása, a téma, az előadók és sok szempontú vizsgálat kifejezetten izgalmassá tették az elhangzottakat.

Hirdetés

„Az Európai Unió szomszédságpolitikájának aktuális kihívásai” címmel az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Europe Direct Szeged európai uniós információs irodája szervezett péntekre online konferenciát. Tegyük hozzá, sokadikat ezeknek a tudományos tanácskozásoknak a sorában.

A hat előadót felvonultató konferencia előadásai más-más megközelítésben leginkább arra keresték a választ: milyen helyet foglal el az Európai Unió a világpolitika térképén. Minek tartja ebben a vonatkozásban magát az EU. Valamint: miként értékelik, helyét, szerepét és súlyát a külpolitikai más szereplők. Nagyhatalmak, regionális hatalmak, kisebb országok, földrészek vagy azok meghatározott földrajzi egységei.

Az uniónak kelet és dél felé kell szomszédságpolitikát folytatnia – kezdte az előadásokat Trócsányi László, az SZTE professzora, európai parlamenti képviselő. A két nagy földrajzi egységhez sorolható szomszédos országok két egymástól élésen elváló tömböt képeznek. Legalább ilyen fontos, hogy Brüsszel velük szembeni szomszédságpolitikája éppen a külpolitikai változások függvényében folyamatos revízió alatt áll – hangzott el.

Az előadók egyet értettek abban, hogy az EU-nak nem szabad a „tanár szerepét játszani” még olyan országok  szemben sem, mint Algéria, Líbia, Marokkó vagy Egyiptom. Sokkal inkább az egyenlő szerepek kialakításra kell törekednie.

Az Európát és benne az uniót érintő migráció kapcsán éppen a Brüsszel által 2016-ban kidolgozott globális stratégiát kell alkalmazni, amely elismeri, hogy a bevándorlás szempontjából sok arab ország tranzitállam. Vagyis a hazájukból elüldözöttek mielőtt Európába érkeznek, előbb egy ilyen országba érkeznek meg. Ez nem mást jelent, mint azt, hogy amennyiben a tömeges bevándorlás ellen kíván fellépni az EU, akkor azok okainak felszámolásában kell segítséget nyújtani külső országoknak – fejtegette Nagyné Rózsa Erzsébet, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyetemi tanára.

Az EU kifejezetten komoly külpolitikai sikereket tudott felmutatni a közelmúltban. Döntő szerepe volt abban, hogy az iráni atomalku ügyében sikerült egy tárgyalóasztalhoz ültetni Iránt és valamennyi nagyhatalom képviselőjét. Legalább ilyen fontos, hogy ezek a tárgyalások eredményesen végződtek, amelyek a leköszönt amerikai elnök, Trump rúgott fel. Az elveszni látszó eredmények után mára ismét tárgyalnak az iráni atomprogramról, és bizakodó hangokat hallani a megegyezés lehetőségéről.

Az iráni atomalkuban betöltött szerepe után egyre inkább, mint potenciális közvetítőre tekintenek a világpolitika szereplői az EU-ra, ami nem csekély előrelépés az unió külpolitikai súlyát korábban leértékelő véleményekhez mérten.

Dzsihádisták a kapuk előtt című előadásában Marsai Viktor, az NKE oktatója arról beszélt, hogy az arab tavasz elüldözte az észak-afrikai államokat addig irányító autoriter rezsimeket, de ez egyben megnyitotta az utat az olyan szélsőséges politikai csoportok előtt, mint a Dzsihád-mozgalom. A korábbi diktatúrát bármilyen eszközökkel, de féken tudták tartani ezt a mozgalmat. Komoly gond, hogy több országot jellemez a „törékeny államiság”, azaz az állam nem képes a fennhatóságát érvényesíteni az ország egész területén, így a Dzsihád-mozgalom kvázi állami szerepbe kerül bizonyos térségekben.

Az EU-tagállamoknak és szomszédaiként számon tartott észak-afrikai államoknak érezniük kell az egymásra utaltságot – adott némileg más irányt a beszélgetésnek J. Nagy László, az SZTE BTK Történeti Intézetének professzor emeritusa. A kultúra és a sport szerepét hangsúlyozta, mint a szomszédságpolitikának olyan lehetőségét és eszközét, amelyet messze nem használtak ki a felek az eddigi együttműködésük során.

Az Európai Uniónak szembe kell azzal néznie, hogy nem csökkentek a gazdasági különbségek közte és a déli szomszédai között. Az észak-afrikai államok egy főre vetített nemzeti összterméke az uniós átlag nyolcada-tizede. Az unió mellett olyan gazdasági vetélytársak jelentek meg Észak-Afrikába, amilyen Törökország és Kína, és velük komolyan számolni kell – jelezte előadásban Pritz Helga Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Nézete szerint Németország komoly gazdasági szereplője lehetne az észak-afrikai térségnek, de ez a szerepet láthatóan nem vállalja fel sem a jelenben, sem a jövőben Berlin. Részben azért, mert túlságosan magasnak ítéli meg az itteni biztonsági kockázatokat.

Az észak-afrikai diákok szegedi egyetemi képzéséről beszélt  Kruzslicz Péter, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon belül működő Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének (NRTI) adjunktusa, a helyi Frankofón Egyetemi Központ képzési igazgatója. Egyebek mellett szó esett arról, hogy hosszú évek óta viszonylag nagy létszámban észak-afrikai egyetemi hallgatók francia nyelvi mesterképzésben vesznek részt Szegeden. Éppen egy uniós tagállam egyetemén.

Az előadásokat követő vitában egyszerre esett szó az európai életmód promotálásának lehetőségeiről, valamint arról, hogy az EU politikai eszköztárába a katonai megoldás nincs jelen, és ezzel a világpolitika szereplői tisztában vannak. Érdekes polémia bontakozott ki ennek kapcsán arról, mennyire lehet eredményes az EU a határain túli konfliktusok megoldásában.

Ahhoz, hogy az Európai Unió helyét meghatározhassuk a világban, elsőként a szomszédaihoz fűződő viszonyait kell Brüsszelnek tisztázni – mondta egyfajta zárszóként Trócsányi László jogász professzor. A konferencia házigazdája és moderátora Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK docense, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet vezetője volt.

A szegedi konferencia csatlakozott az EU által néhány napja, április 19-én elindított programsorozathoz, amely a Konferencia Európa Jövőjéről címet viseli. Elsőként az országban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Europe Direct Szeged konferencia Szegedi Tudományegyetem

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés