Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 23. 13:02 Forrás: MTI

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztető-rendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki.

Hirdetés

A tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő személyre szabott lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is. Az Óbudai Egyetemen mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus lélegeztetőgép pandémia világjárvány Óbudai Egyetem tömeg-lélegeztetőrendszer

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés