Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 23. 13:39

Megnéztük a Zászló utcai kacsaúsztatót: a kacsa már eltűnt!

Képriport
Félig már elkészült a Zászlói utcai tömbbelső rehabilitációja. A munkák január végén kezdődtek, az ott lakók évtizedes problémáját oldják meg azzal, hogy az alacsony fekvésű területen csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki, hogy ne álljon meg az esővíz, majd parkosítanak.

Hirdetés

A mélyen fekvő Zászló utcai tömbbelsőt nagy esők után rendszeresen elöntötte a víz, szinte lehetetlen volt ki-bejárni az ott lakóknak.

Korábban is volt már próbálkozás arra, hogy elhárítsák az alacsony fekvésű terület csapadékvizes gondját. Néhány éve megemelték a járdát, hogy eső után ne folyjon be a magasabban fekvő utcaszintről a víz, de ez nem bizonyult elegendőnek.

A munkák mégis elhúzódtak, elsősorban azért, mert a szomszédos parkolóház építője évekkel ezelőtt szerződésben vállalta, hogy rendbe teszi a területet.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A kötelességének azonban hosszú évekig nem tett eleget, ezért az önkormányzat beperelte. A szerződést megszegő vállalkozót végül kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság.

Most 49 millió forintból teszi rendbe a területet az önkormányzat, amihez a város a parkolóház által fizetett kötbér összegét is felhasználja.

– Az itt élők több évtizedes problémája most már hamarosan végleg megoldódik – mondta ma a helyszínen a városrész önkormányzati képviselője, Kovács Tamás. – A beruházás műszaki része gyakorlatilag elkészült. Ez egy tíz méter mély víznyelő aknát jelent, amelynek az alján két szivattyút helyeznek el, ezek gondoskodnak majd egy-egy nagy eső után arról, hogy az aknába összegyűlt csapadékvizet a városi csatornahálózatba pumpálják.

Az építkezés most ér a legizgalmasabb szakaszába: kezdődik a gépészet telepítése, elkészül az elektronikus vezérlés, kiépül az energiaellátás, majd a szakemberek kiváltják a felszín alatti szennyvízvezetékeket.

– Ezt követően mindent visszatemetnek, és megkezdődhet a terület helyreállítása. A tömbbelső teljesen új aszfaltborítást kap. A mellette fekvő zöld területet pedig parkosítják és egy, a tömbbelső megközelítését segítő új lépcsősort is kiépítenek.

Kovács Tamás: Szivattyúk pumpálják majd a csapadékvizetet egy-egy nagy eső után a városi csatornahálózatba

A helyreállítási munkák várhatóan az év második felében kezdődnek és az idén véget is érnek.

– A munkák befejezését követően igazi pihenőövezet alakulhat ki a tömbbelsőben – mondta végül Kovács Tamás.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás csapadékvízelvezető-rendszer fejlesztés Zászló utca Kovács Tamás Balázs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés