Hirdetés
Hirdetés
Színes 2021. április 23. 10:21

Csapolt sör – Márok Tamás jegyzete

Hetek óta erősen vágyakoztam már egy korsó sörre, amit a vesztegzár miatt nem lehet kapni.

Hirdetés

Persze van otthon jó cseh korsóm, vettem is párszor belevalót, de hiába hűtöttem hűvösre, töltöttem habosra, az mégse olyan volt, mint az igazi!

Aztán véletlenül elmentem az egyik szegedi kocsma előtt, (amely elővigyázatosságból bisztrónak és kávézónak nevezi magát, de ételek is kaphatók) és a kapuban ezt a feliratot olvastam:

„Csapolt sör!”

Nyomban fölcsillant a szemem, számban éreztem a friss árpalé zamatát, ujjaimon a krigli jeges tapintását, lelki kezeimmel írtam is róla a jegyzetet, már hívtam is fotós kolléganőmet, Lucát hogy ugyan kerekezzen el arra a templom felé, és kapja le nekem a feliratot.

Persze nyomban fölmerült a kérdés: megveszi az ember a csapolt sört – és aztán mit csinál vele? Ott, a kerthelyiségben nem ihatja meg, az utcán, a téren sem, és amire hazaér vele, a habja elillan, meg is melegedhet, nem is beszélve arról, hogy könnyű kilötyögtetni. Ráadásul elvitelre nyilván nem üveg, hanem műanyag edényben adják, ami jelentősen csökkenti az élvezetet.

De akkor nyomban Krúdy egyik novellája villant eszembe. Szindbád leginkább a Tabánban szeretett ebédelni, de az ottani vendéglőkben nem volt csapolt sör. És bizony egész nagy Budapesten csak egyetlen konfliskocsis volt, aki úgy el tudott hozni egy korsó sört Óbudáról, hogy annak nem ment el a habja.

Lucának csak másnap volt ideje arra fordulni, és csalódottan üzente: már nincs kint a felirat.

Egy pillanatra elszomorodtam de aztán hamar jött a megvilágosodás. Miért hagytak föl a csapolt sör elvitelre történő árusításával?

A helyzet egyértelmű.

Szegeden konflisok meg kocsisok már nem szolgálnak, és sem a taxisofőrök, sem az ételfutárok között nincs egy se, aki ismerné a habos sör házhozszállításának titkát.

Márok Tamás

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány jegyzet koronavírus Márok Tamás pandémia sör vélemény veszélyhelyzet világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés