Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 23. 07:24

Orbán Viktor a Kossuth Rádió hangjátékában: Rám is vár egy korsó sör a teraszomon!

Amit Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón még csak feltételes módban mondott el, az ma már valóság: nyithat az ország. Lesz értelme a vakcinaigazolásnak.

Hirdetés

– Nem tartja-e a WHO európai igazgatója korainak a nyitást?

– Nem kérdeztem meg tőle...

Majd Orbánt az érdekelte, kell-e hasonló világjárványra számítani a jövőben.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon! Alig várom, hogy odaérjünk végre! A rosszkedvünk tele egy éve tart...”

És persze megvan már a következő nyitási lépés is, ennek Nagy Katalin külön örült. Szerda-csütörtök körül lehet meg a 4-4,5 millió beoltott, és akinek van védettségi igazolványa, az a következő szolgáltatásokat veheti igénybe:

  • látogathatók lesznek a színházak,
  • tánc- és zeneművészeti események,
  • cirkusz,
  • mozi,
  • edző, fitneszterem,
  • vadaspark, állatkert, vidámpark,
  • játszóházak,
  • múzeum, könyvtár,
  • sportesemények.

Kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Noha érezzük a szabadságunk fuvallatát, fontos, hogy mindenki oltassa be magát. Most már egészségügyi szolgáltatás van, hiszen bárki „felmegy a gépére és kér időpontot oltásra”.

És akkor jön a baloldal oltásellenessége, akik most már ravaszkodnak is ezzel.

Orbán szerint május közepére elképzelhető, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Utána a világ bármely pontjáról jöhetnek a magyarok. Ezután jött egy nem várt fordulat: Orbán meghallgatta az EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER jelentését. Ki lehet az? Nincs is egészségügyi minisztérium... Majd kijelentette a 16–18 éveseket Pfizer-vakcinával fogják oltani. És figyelik Izraelt, hogy a 12–16 éveseket hogyan oltják.

Orbán szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításával a cselekvőképességet hosszabbítják meg. „A parlament elmegy nyári szünetre, és akkor mi lesz?!” Megdicsérte Semjén Zsoltot, hogy jól döntött, hogy beadta ezt az indítványt. A kormánynak akcióképesnek kell maradnia.

„Valahogy van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Ez kínos” – jelentette ki Orbán Viktor, miközben korábban pont a halottak számát vette alapul a járvány elleni küzdelemben.

Orbán Viktor ezután elmondta, mit néz: az EU minden tagállamra kiterjedő adatszolgáltatási felületét. Az utolsó békeévhez képest mennyi életet veszítettünk el? Tartható a pozíciónk. Közben mi más logikát követünk: nem teszünk különbséget abban, hogy covidban, vagy coviddal halt meg. Ezért is van az, hogy van, hogy alapbetegségként a terhességet tünteti fel a koronanvirus.gov.hu oldal...

Majd Orwellt idézi a Szputnyik V vakcina kapcsán.

Ha életről van szó, járványról van szó, nem szabadna politikát csinálni. Ezt világszinten is érti a miniszterelnök. A németek oroszvakcina-vásárlásával is példálózik ennek kapcsán. Majd azt mondta, azért állunk jól az oltással, mert nekünk senki nem mondhatja meg, mit tegyünk és mit ne tegyünk.

„A magyar jogrendszer nagyvonalú és bölcs,” jegyezte meg a költségvetés-módosítás kapcsán Orbán Viktor. Viszont azt még Nagy Katalinnak sem tudta megígérni, hogy egy-egy rendelettel nem kell esetleg mostanában is módosítani a költségvetést. Az idei év friss módosító javaslatai a gazdaság újraindítását célozzák a miniszterelnök szerint.

Orbán ezután azt mondta, nem akar Brüsszelben pénzügyi kérdésekről tárgyalni. A jövő érdekli, nagy változások előtt állunk. Hogyan készülhet fel az Unió egy ehhez hasonló válsághelyzetre, milyen lesz a kapcsolattartás Joe Biden új kormányával, többek között ezekről a nagy kérdésekről tárgyalna most. Sok embernek van jogosítványa, de sokan nem tudják soha ne a kerekek elé nézzünk, hanem előre, aszerint mozgassuk a kormányt.

Orbán az utcai harcosok antikommunista világából érkezett, innen nézi a rendőrséget, és ehhez képest ha magára, magába néz, akkor a rendőrségben már nem egy elnyomó szervet lát – ez Szent György napja miatt lett megkérdezve a miniszterelnöktől.

Ezzel lett vége a beszélgetésnek, de egy fontos mondatot ismételjünk át:

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon!”

A saját teraszán eddig is bármikor sörözhetett Orbán Viktor, a kijárási tilalom érvénybe lépése után is, hiszen otthon volt.
Vagy ez azt jelenti, van egy saját kocsmája?

 

Korábban írtuk:

A teraszok fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás tizenegy órakor lép életbe. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a jövő heten a 4–4,5 milliós határt is átléphetjük, és aki most regisztrál, akár már egy-két héten belül megkaphatja az oltást.

Már a reggeli igehirdetés előtt kitették a miniszterelnöki Facebook-oldalra, nyithat az ország. Érdemes még ezek után meghallgatni a kedélyes társalgást?

Kapásból a nem a helyes válasz, de...

Az interjú előtt G. Fodor Gábor Orbán-könyve kapott egy olyan felkonfot Nagy Katalintól, hogy azon tényleg nem lehetett nem mosolyogni – minimum.

A rádióinterjút itt igyekszünk követni.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Kossuth Rádió Nagy Katalin Orbán Viktor pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés