Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 22. 22:10

Ember, nem adat: honlap készült a koronavírus-járvány áldozatai emlékére

A készítők megelégelték, hogy az áldozatok csak egy adatok a járványkezelés rendszerében.

Hirdetés

Az Embernemadat.hu-n napra lebontva láthatók stilizált emberalakok, idősebb, középkorú és fiatalabb nőket és férfiakat ábrázoló rajzok.

A profilokat a koronavirus.gov.hu halálozási adataival töltötték föl, egyelőre a legtöbb stilizált emberalaknál ezek az információk láthatók, de már akad néhány személyessé tett profil is.

2020. október 21-énél fotóval megjelenítve ott találjuk Adorján Gusztávot, a nyíregyházi kórház főigazgatóját, október 26-ánál Kelemen Csaba színművészt, a Gárdonyi Géza Színház társulatának tagját, november 3-ánál Balogh Lajos Paci zenészt, emberi jogi aktivistát és önkormányzati képviselőt is. De fotóval van fönt november 5-énél Lajhó Géza nagybőgőművész a Fesztiválzenekar alapító tagja és Szőcs Géza erdélyi magyar költő, politikus, kulturális államtitkár is.

Az oldalon azt írják,

„hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, hogy emberi életek, halálok, tragédiák sűrűsödnek mögötte. Minden egyes szám egy halott ember, aki tegnap még élt, szeretett, aki nélkül most űr tátong egy családban”.

Az Embernemadat.hu-n közzétett felhívásban azt kérik, segítsünk megtörni a számok elhomályosító, tompító erejét, a közönyt és az értetlenséget. Bárki segíthet arcokat kapcsolni az adatokhoz.

„Ha van a járványnak olyan áldozata, akiről megemlékeznél, küldj nekünk vele kapcsolatban valamit. Amit megosztanál másokkal. Jelenleg az elhunytakról a nemükön, életkorukon és betegségeiken kívül csak egy sorszámot lehet látni. Ezt a sorszámot kell élő szavakkal, személyes emlékekkel helyettesíteni.”

Elküldhetjük szerettünk életkorát, az elhalálozás dátumát, a nevét, becenevét, képet, és leírást is az illetőről, vagy bármilyen gondolatot, emléket. A honlap készítői azt írják, a beküldött információk közül bármelyik bármikor változtatható, visszavonható.

Az adatvédelmi tájékoztatóban azt írják:

azzal, hogy az elhunytról adatot szolgáltatunk, egyúttal kijelentjük, hogy az elhunyt hozzátartozója vagyunk vagy rendelkezünk a hozzátartozó engedélyével az adatszolgáltatásra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halálozás járvány koronavírus statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés