Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Akár a gyomorrákot is könnyebben elkerülhetjük a szegedi tudós, Röst Gergely legújabb epidemiológiai modelljének köszönhetően
Szegeden 2021. április 22. 21:05

Akár a gyomorrákot is könnyebben elkerülhetjük a szegedi tudós, Röst Gergely legújabb epidemiológiai modelljének köszönhetően

A rezisztens, azaz ellenálló baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, az SZTE Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két munkatársával közösen. Kutatási eredményeiket a Nature Communications folyóiratban mutatták be.

Hirdetés

Az SZTE csütörtöki közleménye szerint

az utóbbi években azt vették észre az orvosok, hogy a Helicobacter pylori fertőzés – ami gyomorfekélyt, nyombélfekélyt és gyomorrákot is okozhat – kezelése a clarithromycin nevű antibiotikummal egyre ritkábban sikeres. Ennek oka az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességének növekvő gyakorisága.

Ezt, illetve ehhez hasonló, a makrolidok közé tartozó antibiotikumokat számos más betegség esetén is alkalmaznak, amik ugyanúgy hozzájárulhatnak a gyakoribb rezisztenciához.

A rezisztens baktériumok terjedése az egyik legnagyobb globális egészségügyi kihívás.

A Semmelweis Egyetem két munkatársa, Kocsmár Éva és Lotz Gábor, valamint Röst Gergely által végzett kutatás célja annak kiderítése volt, hogy honnan ered e baktérium antibiotikum-rezisztenciája. A kutatók 4744 fertőzött beteg gyomorbiopsziás mintáját vizsgálták meg, és megnézték, hogy a betegek múltbeli gyógyszerfogyasztása milyen összefüggésben van a rezisztencia gyakoriságával.

A vizsgálat során megállapították, hogy a betegek egy jelentős része soha nem szedett makrolid típusú antibiotikumot, mégis azzal szemben rezisztens baktériummal volt megfertőzve. Ezt nevezik primer rezisztens fertőzésnek.

A Röst Gergely és kutatótársai által készített modell részletesen leírja a különböző típusú Helicobacter pylori-fertőzések terjedését, és közben figyelembe veszi a lakosság gyógyszerfelhasználását is. A számítások szerint ezeknek a betegeknek a döntő többsége már eleve a rezisztens baktériummal fertőződött meg.

A járványdinamika azt is megmutatta, hogy az egyéb célú makrolidok fogyasztásának csökkentése mennyivel mérsékelhetné rezisztencia kialakulását.

A Helicobacter pylori-fertőzés célzott gyógyszeres kezelés nélkül nem gyógyítható, és ugyan a kórokozó a teljes népesség mintegy felében megtalálható tünetmentesen, betegség kialakulása esetén komoly szövődmények – gyulladásos és daganatos rendellenességek – fordulhatnak elő, ha nem sikerül hatékony gyógyszert alkalmazni a kórokozó ellen.

Nemzetközi példák is alátámasztják, hogy a kezelések észszerűsítésével jelentősen csökkenthető az antibiotikum-fogyasztás.

Az ilyen kutatások nagyban elősegítik olyan kezelési módok kidolgozását, amivel csökkenthető a lakosság körében a rezisztencia további növekedése.

Röst Gergely annak a tudóscsoportnak a tagja, akik rendszeresen tanácsot adnak a kormánynak a járványkezeléssel kapcsolatosan (amit a kormány aztán vagy megfogad, vagy nem), így a szegedi tudósról főként a koronavírus-járvány kapcsán írtunk az elmúlt hónapokban, a róla szóló cikkeink ide kattintva olvashatók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség Bolyai Intézet daganat egészség kutatás kutató matematika matematikus rák Röst Gergely Semmelweis Egyetem Szegedi Tudományegyetem SZTE tudós tudósok antibiotikum baktérium járványdinamika járványmatematika járványmatematikus
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés