Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szabó Máté: Nagy eredmény a civiltörvény visszavonása, de újabb megkérdőjelezhető szabály lép a helyébe
Túl a városon 2021. április 22. 14:50 Forrás: Szeged Televízió

Szabó Máté: Nagy eredmény a civiltörvény visszavonása, de újabb megkérdőjelezhető szabály lép a helyébe

Majdnem egy éve döntött az Európai Bíróság, hogy haladéktalanul vissza kell vonni a civilszervezeteket diszkrimináló civiltörvényt. Többszöri felszólítás után a kormány végül már nem tehetett mást, visszavonták azt. Szabó Mátéval, a TASZ szakmai igazgatójával beszélgetett Balogh Judit a Témában.

A Társaság a Szabadságjogokért igazgatója elmondta, több éves küzdelem zárul most le azzal, hogy a bizonyos civil szervezeteket hátrányosan megkülönböztető jogszabály kikerül a magyar jogrendből. Azonban egy másik megkérdőjelezhető törvény lép helyette életbe, ugyanis a 20 millió forintnál nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező egyesületeket és alapítványokat a jövőben az Állami Számvevőszék fogja vizsgálni.

Szabó Máté emlékeztetett, hogy az elmúlt években az Állami Számvevőszéket a kormány bunkós botként használta az ellenzéki pártok ellen.

Furcsa az is, hogy miközben az ÁSZ feladata a közpénzzel gazdálkodó szervezetek ellenőrzése, a törvény hatálya alól kivonták azokat a szervezeteket, amik a legtöbb állami forráshoz férnek hozzá: az egyházi és a sportegyesületeket. Akiket vizsgálni fog a számvevőszék, szinten egyáltalán nem kapnak költségvetési forrásokat.

A beszélgetés során szó volt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők többletjogairól is.

Szabó Máté szerint korai lenne bármilyen előnyben részesíteni a beoltottakat addig, amíg nem jutott vakcina mindenkinek, aki igényli.

Az is gondot okoz, hogy vannak, akik az egészségügyi állapotuk miatt egyáltalán nem kaphatnak oltást, őket pedig emiatt nem lehet büntetni. A védettségi igazolvány nyújtotta jogok meghatározása tehát mindenképpen nehéz feladat lesz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Szeged Televízió Téma Állami Számvevőszék civil szervezet civiltörvény oltási igazolvány Társaság a Szabadságjogokért védettséget igazoló okmány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés