Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gyerekeket is véd a szegedi szociális háló: tavaly több mint hétezer szegedi család kapott beiskolázási támogatást
Szegeden 2021. április 22. 15:24

Gyerekeket is véd a szegedi szociális háló: tavaly több mint hétezer szegedi család kapott beiskolázási támogatást

Több száz szegedi általános- és középiskolás családja vehette igénybe az önkormányzat gyermekvédelmi kedvezményét. A természetbeni ellátásra minden évben pályázni kell: aki megfelel a követelményeknek, ingyen vagy fél áron étkezhet az iskolában, de ingyenes tankönyvet is kaphatnak.

Hirdetés

Tavaly Szegeden 896-an vehették igénybe a gyermekvédelmi kedvezményt, amire minden évben pályázni kell.

Az állam által központilag megállapított alacsony jövedelmi határ miatt azonban egyre csökken a számuk azoknak, akik „beleférnek” a jogszabályban előírt feltételeknek. Emiatt tavaly 35 esetben el kellett utasítani a kérelmet, 25 alkalommal pedig hivatalból, határozattal hosszabbították meg a korábbi jogosultságot – derül ki abból a beszámolóból, amelyet az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodája készített a szegedi közgyűlés számára.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők 49 százaléka hátrányos helyzetű, 8 százalékuk pedig halmozottan hátrányos helyzetű volt tavaly. A hátrányos helyzetű gyermekek szüleinek 93 százaléka alacsony iskolai végzettségű, így alig vagy egyáltalán nem találtak állást maguknak a munkaerőpiacon.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők hivatalból évente két alkalommal pénzbeli támogatást is kapnak. Erre tavaly 10 millió 624 ezer forintot költött az önkormányzat.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban több mint ezer szegedi általános és középiskolás részesülhetett 2020-ban. Erre 20 és fél millió forintot költött az önkormányzat.

A több mint egymilliárd forintos szegedi szociális hálónak 2019 óta része a beiskolázási támogatás. Ezt az évi egyszeri tízezer forintos juttatást, több mint 7100 család vette igénybe tavaly, erre az önkormányzat 94 millió forintot fordított saját költségvetéséből.

A szegedi önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a rászoruló gyerekeknek a szünidőben is biztosítsa a napi egyszeri meleg ételt. Tavaly a tavaszi szünetben 57-en, nyáron 194-en, az őszi szünetben 105-en, a téliben pedig 112-en vették igénybe az ingyenes étkezést, amire összesen 6 millió 806 ezer forintot költött a szegedi önkormányzat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló gyermekétkeztetés Humán Közszolgáltatási Iroda gyermekvédelem szociális háló szociális támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés