Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 21. 12:59

Valóban fölajánlotta az egyetem Gulyás Lászlónak, hogy mondjon fel?

Kedden arról írtunk, hogy a Szegedi Tudományegyetem annak ellenére nem ad semmiféle tájékoztatást a Gulyás-ügy lezárásáról, hogy az erre adott határidő lejárt. Levelet írtunk az egyetemnek, de választ egyelőre nem kaptunk.

Hirdetés

Korábban Döbör András, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja nyilatkozott úgy a telexnek, hogy a karon oktató Gulyás László történész professzor ügyében lefolytatandó etikai vizsgálat legkésőbb április 17-éig véget ér. Ennek eredményét pedig azt követően ismerteti az egyetem.

Ez mostanáig nem történt meg.

Időközben kiderült, hogy Széll Bernadett független országgyűlési képviselő több levélben kereste meg az ügyben Rovó Lászlót, az SZTE rektorát. Április 16-i válaszában a rektor úgy fogalmazott, hogy egy-két héten belül lezárul a Gulyás László ügyében folytatott vizsgálat.

Mindez azért is érdekes, mert ez nem egyezik a Döbör András említett konkrét határidővel, az április 17-tel, ami jelezheti azt is, hogy vagy nem született meg a döntés az etikai ügyben, vagy abban sajátos patthelyzet állt be.

Ismeretes, hogy korábban több diák panaszlevelet írt arról, hogy megítélésük szerint ez év február 17-én Gulyás László egy online megtartott egyetemi kurzusán rasszista, szexista és homofób kijelentések sokaságát tette, ahogyan erről elsőként beszámoltunk.

A szeged.hu több nem hivatalos forrásból szerzett, hangsúlyozottan meg nem erősített értesüléseket arról, hogyan igyekszik megoldást találni az egyetem a Gulyás László ellen folyó etikai vizsgálat lezárására.

A tisztázás szándékával tettük fel az ügyben kérdéseinket Dömötör Máténak, az egyetem jogi, igazgatási és humánpolitika főigazgatójának és az SZTE sajtóosztályának. Ezeket kérdeztük Gulyás László etikai vizsgálatával kapcsolatosan:

– Lezárult-e, és ha igen, milyen eredménnyel a Gulyás László ügyében folytatott etikai vizsgálat?
– Megfelel-e a valóságnak az az értesülés, ami szerint a vizsgálat nyomán az egyetem arra kérte Gulyás László professzort, hogy mondjon fel az egyetemen?
– Eljutottak hozzánk olyan információk, ami szerint nem hajlandó felmondani Gulyás László. Igaz ez?
– Értesüléseink szerint a hétfői Palkovics László-látogatás egyik témája a Gulyás-ügy volt. Jól tudjuk ezt?
– Ezzel kapcsolatosan megfelel a valóságnak az az információ, ami szerint az ITM-et vezető miniszter azt mondta az SZTE vezetésének, hogy az egyetem önállóan, az ITM beleegyezése nélkül nem dönthet Gulyás László etikai ügyében?

Amint megkapjuk az egyetem válaszait, azonnal közzétesszük.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Döbör András Dömötör Máté felsőoktatás Gulyás László homofóbia Palkovics László rasszizmus Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE Szél Bernadett
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés