Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 21. 11:29 Forrás: Szeged Televízió

Falus András: Az első oltás után még mindenki viselkedjen úgy, mintha nem kapott volna vakcinát

Van-e értelme annak, hogy antitest-vizsgálatokat végeztetnek az emberek az oltások után? Mikor alakul ki a védettség és hogyan kell addig viselkednünk? Erről beszélgetett Falus András immunológus Balogh Judittal a Téma keddi adásában.

Hirdetés

Müller Cecília szerint az oltás után végzett antitest-vizsgálatoknak nincs sok értelme – az immunológus szakember azonban nem ért egyet a tisztifőorvossal. Falus András elmondta, hogy az említett tesztek által vizsgált ellenanyagteremlés és a sejtes immunválasz nem elválasztható egymástól.

Legjobb tudásunk szerint minden Magyarországon elérhető vakcina antitest termelést vált ki: van amelyik többet, van amelyik kevesebbett.

Az első oltás után azonban még nem lehet a védettségre vonatkozó következtetéseket levonni. Azt viszont tudjuk, hogy aki az első adag után kapja el a koronavírust, az is jobb helyzetben van, mintha nem kapott volna vakcinát – de a teljes védettség az emlékeztető oltás után sokkal valószínűbb.

Falus András ezért azt tanácsolja, hogy az első oltás után még mindenki viselkedjen úgy, mintha nem kapott volna vakcinát.

Erre azért van szükség, mert egyénenként változó, hogy kiben mikor alakul ki a védettség. Az is mindenkinél más, hogy mennyire intenzív az oltási reakció – magas láz, levertség. A védettségre azonban ebből nem lehet következtetni, az ugyanis létre jöhet tünetek nélkül is.

Nézzék meg a beszélgetést! Falus Andrást Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit immunitás koronavírus koronavírus-elleni oltás oltás Szeged Televízió Téma vakcina Falus András
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés