Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Semjén Zsolt nem bír aludni: 23:25-kor benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy őszig hosszabbítsák meg a veszélyhelyzeti rendeleteket
Túl a városon 2021. április 21. 09:27

Semjén Zsolt nem bír aludni: 23:25-kor benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy őszig hosszabbítsák meg a veszélyhelyzeti rendeleteket

A kormány javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítására az őszi ülésszak első ülésnapját követő tizenötödik napig. Az ok: noha prímán védekezünk az új mutánsok veszélyesek.

Hirdetés

A Magyar Narancs vette észre, hogy Semjén Zsolt még kedden késő este 23 óra 25 perckor benyújtotta legújabb törvényjavaslatát, amelynek értelmében őszig meghosszabbítanák a most is érvényben lévő veszélyhelyzeti intézkedéseket.

Először tavaly novemberben a parlament kilencven napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ez járt volna le február 8-án lejárt, de addig még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb kilencven napra megadhassa a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány akkor január 29-én tizenöt nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát, erről saját hatáskörben döntöttek.

Majd a parlament február 22-én elfogadta a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de az is benne van a törvény szövegében, hogy

„a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”. Ez lenne május 23-án. És ezt nem hagyhatja a kormány, ezért Semjén Zsolt tegnap késő este, ahogy általában szokta cselekedett.

A javaslata értelmében a veszélyhelyzetről szóló „törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti.” Csakhogy ez így fölöttébb rugalmas megfogalmazás, ugyanis igazából Kövér Lászlótól függ. Hagyományos szeptember 1-jén az országgyűlési képviselőknek is becsöngetnek, de igazából Kövér Lászlón múlik, mikorra hívja össze valójában az országgyűlést.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz járvány KDNP koronavírus Kövér László pandémia Semjén Zsolt törvényjavaslat veszélyhelyzet világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés