Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tomka Béla: Ha nem politikai befolyásszerzés áll az egyetemi modellváltás mögött, akkor miért politikusokkal vannak tele a már létrejött kuratóriumok?
Szegeden 2021. április 21. 10:50

Tomka Béla: Ha nem politikai befolyásszerzés áll az egyetemi modellváltás mögött, akkor miért politikusokkal vannak tele a már létrejött kuratóriumok?

Megnéztük az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! elnevezésű programsorozat első nyilvános szegedi előadását.

Hirdetés

Tiltakozásul a magyarországi egyetemek modellváltása ellen úgynevezett infosztrájkot hirdetett kilenc hazai felsőoktatási intézmény. Ezen a héten az akcióhoz csatlakozó diákok és tanárok az óráikon az egyetem önállóságának fontosságáról is beszélnek, beszélgetnek Szegeden is.

A Szegedi Tudományegyetemen az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! elnevezésű egyhetes esemény első nyilvános, bárki által megnézhető programja Tomka Béla, a bölcsészkari Történeti Intézet oktatójának Képözön, vizuális provokációk: fejezetek a 21. század vizuális történelméből című online előadása volt, ennek első részében beszélt az egyetemi önállóság fontosságáról.

Tomka Béla szerint azzal, hogy a jelenleg állami fenntartású egyetemeket alapítványi működésre állítják át, elvész a maradék egyetemi autonómia is.

Arról beszélt, hogy a hazai egyetemek önállóságának felszámolása nem a modellváltással kezdődött, az egyik meghatározó korábbi állomása volt már a kancellári rendszer kiépítése és a kancellárok kinevezése is.

Szerinte a társadalomban létező autonómiák felszámolása zajlik az utóbbi években Magyarországon. Így az egyetemi önállóság felszámolását ebben a nagyobb összefüggésrendszerben kell és lehet értelmezni.

Példaként említette, hogy

egy egyetemet elvégző diák, ha tanárként vállal állást, nem választhat önállóan tankönyvet a tanulóinak, mert korábban ezt a lehetőséget is elvették az iskoláktól és a pedagógusoktól. Ez pedig szerinte egyértelműen a közoktatás autonómiájának csökkenését jelenti.

A felsőoktatásnak valóban nagyobb anyagi támogatásra lenne szüksége annál, mint amit ma megkap Magyarországon, de az egyáltalán nem igaz Tomka szerint, hogy nagyobb forrásokhoz csak akkor lehet juttatni az egyetemeket, ha azok alapítványi formában működnek.

Tisztán politikai befolyásszerzésnek értelmezhető a felsőoktatás most zajló modellváltása, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a már ebben a formában működő egyetemek kuratóriumainak személyi összetétele

– hangozott el az előadásban.

Politikusok, államtitkárok, miniszterek, a hatalomhoz közelálló üzletemberek alkotják ezeket a kuratóriumokat, és hiába hangzik el az a kijelentés, hogy ezek az emberek nem politikai meggondolások szerint fognak cselekedni, ez aligha hihető Tomka szerint. Egyszerűen azért nem, mert

ha nem politikai feladatot kellene végrehajtani, akkor miért politikusokkal töltik fel ezeket a testületeket?

Hozzászólások sokasága, élénk párbeszéd kísérte Tomka Béla bevezetőjét, ami után következhetett az „rendes” egyetemi óra Képözön, vizuális provokációk címmel.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés diákok egyetemi autonómia előadás felsőoktatás infosztrájk közoktatás kuratórium modellváltás oktatás oktató oktatók Orbán-kormány Szegedi Tudományegyetem SZTE Tomka Béla történész
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés