Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. április 20. 11:44

Százmilliárd vagy annál több jut a szegedi egyetem fejlesztésére?

Palkovics László miniszter nyilatkozta után sem tisztul a szegedi egyetemfejlesztés ügyében. A felsőoktatást felügyelő miniszter hétfőn legalább kétszer foglalkozott a szegedi egyetemmel.

Hirdetés

Egyfelől hétfőn a Szegedre és az itteni egyetemre látogatott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárcavezetője, ahol a rektori hivatalban az egyetem vezetésével egyeztetett. Hogy pontosan miről, nem tudni.

Mellette meglátogatta a helyi II-es kórházat, a szegedi járványkórházat. Itteni vizitelésének furcsaságairól egy terjedelmesebb tudósításban már beszámoltunk.

Másfelől este a kormánypárti Hír TV esti adásának vendége volt, ahol, bár nem a szegedi egyetem fejlesztése volt a vele készített interjú fő témája, mégis érintette ezt a kérdést is.

Nem akar oszlani a homály a szegedi egyetem fejlesztése kapcsán. Erre Palkovics hétfői tévés szereplése csak ráerősített. A Magyarország élőben című műsor vendégeként kellően elmosódottan úgy fogalmazott, hogy a szegedi egyetem 100 milliárd forint feletti összeget fog kapni.

A kijelentés nem kizárólag azért zavarba ejtő, mert konkrétumokat továbbra sem tartalmazott, hasonlóan ahhoz a kormányzati fejlesztési tervhez, amelyről hétfőn számoltunk be. Vagyis: nem derül ki, milyen fejlesztések fognak megvalósulni az előttünk álló hat-hét évben a Szegedi Tudományegyetemen.

Pedig alighanem mindenki ezekre lenne a leginkább kíváncsi. A 100 milliárd forint feletti összeg emlegetése azért is kétértelmű, mert nem tudni, hogy ez 100 milliárdot, ahhoz közelítőt, vagy ezt akár jelentősen meghaladó összeget jelent.

Az Európai Unió a járványhelyzetre tekintettel egy külön pénzügyi alapot hozott létre, hogy ezzel segítse a tagállamok minél előbbi gazdasági talpra állását. Magyarországnak ebből 6000 milliárd forint jut, amiből 1500 milliárddal a hazai felsőoktatást érintő fejlesztések részesülnek.

Ha a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ebből 100 milliárdot kap, az egyáltalán nem nevezhető kiemelkedően nagy összegnek. Főként ahhoz mérten, hogy az SZTE az ország harmadik legnagyobb egyeteme, és egyetemi szakmai rangsorok éllovasa.

A 100 milliárd forint azért sem számít kimagaslóan nagy összegnek, mert az egyetemek számára meghirdetett fejlesztési pályázat 180 milliárd forintban maximalizálta az egy-egy intézmény által elnyerhető összeget.

Ha tehát csupán 100 milliárdot nyer a Helyreállítási alapból az SZTE, akkor ez nem számít különösebben jó eredménynek. Ám nem zárható ki, hogy a 100 milliárd feletti összeg valójában több lesz, mint 100 milliárd forint. Jó volna ebben a kérdésben a jelenleginél sokkal tisztábban látni.

„A magyar történelemben ilyen léptékű felsőoktatás fejlesztés még nem történt” – fogalmazott az említett műsorban Palkovics László annak kapcsán, hogy 1500 milliárdos pénzügyi keret áll erre a célra rendelkezésre.

Azt az ITM tárcavezetője nem tette hozzá, hogy ez az összeg nem a magyar költségvetésből, hanem Brüsszelből érkezik, ami az ügy „történelmi jelentőségét”azért erőteljesen árnyalja. Finoman fogalmazva is.

Részletekre várunk – fejlesztési részletekre.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átalakítás Palkovics László pénz Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés