Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 20. 10:14 Forrás: 444.hu

Riporterek Határok Nélkül: Egyre kevésbé szabad a magyar sajtó

A nemzetközi újságírószervezet legfrissebb jelentése szerint az elmúlt években hazánkban tovább romlott a sajtószabadság helyzete, jelenleg a világ országai között a 92. helyen áll Magyarország.

Hirdetés

A Riporterek Határok Nélkül (RSF)

az Európai Unió alternatív, elnyomó modelljeként írja le a magyarországi sajtóviszonyokat.

Eddig sem voltunk előkelő helyen, a legutóbbi listán 89. szerepelt az ország, ezen sikerült tovább rontani három helyezést.

A 444.hu által idézett RSF értékelés szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, és ma már más európai kormányoknak, például a szlovénok és a lengyelek számára is példaként szolgál. A jelentés felidézi, hogy a járvány kitörésekor olyan törvényeket fogadtak el, melyek alapján eljárással fenyegethettek újságírókat 'fake news' terjesztésének vádjával, illetve a járványra hivatkozva még nehezebb lett megismerni a közérdekű adatokat. Emellett, a jelentés szerint, sérült a média sokszínűsége is Magyarországon: a Klubrádió frekvenciájának elvétele és az Index kormányzati megszállását emelték ki.

Az új sorrend szerint az unióban csak Bulgária van mögöttünk, még Moldova, Macedónia és Albánia is előttünk jár. A lista élén Norvégia, Finnország, Svédország és Dánia áll, de általában is erős az európai jelenlét a mezőny első felében.

A sajtószabadság szempontjából a tíz legrosszabb helyzetben lévő ország (a legutolsó helyről előrefelé lévő sorrendben): Eritrea, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína, Dzsibuti, Vietnam, Irán, Szíria, Laosz és Kuba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: sajtószabadság Riporterek Határok Nélkül
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés