Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kis kergetőzés a II-es kórház körül: el akarta dugni Palkovics László minisztert az SZTE, de nem sikerült
Szegeden 2021. április 19. 20:06

Kis kergetőzés a II-es kórház körül: el akarta dugni Palkovics László minisztert az SZTE, de nem sikerült

Képriport
Egyszerre vicces és szomorú mindaz, ami ma délután a II-es kórháznál történt. Szomorú ahogy történt, és szomorú amiatt is, hogy olyan kollégáknak is oldalra kellett nézni, és másképp kellett viselkednie, akikkel egyénként elvileg jóban vagyok. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének tizenegyedik évében eljutottunk oda, hogy egy miniszteri látogatást suttyomban szervez meg az egyetem, nehogy kellemetlen kérdéseket tegyünk fel. A hozzáállás őket minősíti.

Hirdetés

Két bemelegítő kérdésre volt nem elsősorban idő, hanem lehetőség a II-es kórház lépcsőjén: pedig a GYSEV-es maszkban feszítő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sokkal edzettebbnek tűnt annál, minthogy így ki kelljen menekíteni a „gaz és erőszakos” ellenzéki média karmai közül, ám mégis így történt: ha hangzavar nem is, akkora zajongás mégis volt, hogy ne értsük rendesen egymást és csak sejtsük, mit kérdezett, illetve mondott a másik. Így a minisztert végül könnyen kísérték be a II-es kórházba, ahova mi nem mehettünk már be, mert nem voltunk meghívva, mondván olyan kis teremben van a sajtótájékoztató, hogy csak az azok mehetnek be, akiket előzetesen meghívtak.

Igen, jól értik, a sajtótájékoztatót a szegedi covidkórházba rendezte az egyetem egy miniszteri „gyárlátogatással” egybekötve, lásd lentebb, miközben a szervezőknek az egyáltalán nem volt fontos, hogy azok a kollégák, akik bejuthattak, hogyan és egymástól milyen messze állva várják Palkovics Lászlót, akit aztán a helyszínen Fendler Judit kancellár ölelt keblére, nem szó szerint, persze.

Immár biztonságban. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

És akkor vegyük sorra, hogyan jutottunk el a kórházi lépcsőig! Avagy így dolgozunk mi, néha.

Tűnhetnek a lenti sorok picsogásnak, hisztinek, biztos megkapom majd azt is, hogy a „Botka-újság” csak ne reklamáljon, én meg aztán különösen ne, ám azt ne feledjük, akkor lenne joga viszonthisztiznie és ilyeneket írnia rólam, rólunk a Fidesz-médiának, ha mi most nem éltük volna meg ezeket. És igazából akkor sem velem kellene foglalkoznia, mégis jellemzően ezt teszik, mert eddig jutnak el.

Szóval.

Eseményekről, történésekről értesülhetünk hivatalosan és nemhivatalosan is. Az egyetem környéki dolgokról nem mindig értesülünk előzetesen hivatalosan, azaz vannak olyan események, amelyekre nem kapunk meghívót. Éppen ezért van olyan, amelyekről csak utólag szerzünk tudomást, amikor már megjött a sajtóközlemény, de az is előfordul, hogy megtudjuk, hogy itt és itt ekkor és ekkor lesz valami. Ilyen volt ez a mai miniszteri látogatás is. Megtudtuk, hogy jön, majd kiderült az is, hogy hova megy: a II-es kórházba jön megtekinteni délután. Ezért odamentünk, és vártunk. A Kálvária sugárúton a kórházi parkolóban a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkoló a szabadság szalagjával – piros fehér „SZFE-mintás” – volt elkerítve, nem azért, mert hullott ott a vakolat. Oda várták a miniszteri autót. Ott voltak a VVL aktivistái is, ők is ott vártak velünk egy ideig.

  • Vártunk.
  • Vártunk.
  • Vártunk.

Mert néha ilyen az újságírás, hogy várni kell. És még többet kell várni. Majd megjött a Délmagyarország fotóriportere, ami egyértelművé tette, tényleg jön a miniszter. Egyszer csak a kollégát „beengedték kávéért”. Pedig amikor először próbálkozott, nem járt sikerrel, mondván ki van húzva az összes kávéautomata a kórházban. Ezt próbáltam elhinni, hogy tényleg így van és tényleg kávéért ment be. De aztán csak szerzett egy csészével, valahogy, állítólag. Már újra benn volt, kavargatta, amikor megérkezett az újságíró kolléganője, aki mint kiderült, rossz helyen parkolt, az egész esemény szempontjából. A Boss Lady feliratú okostelefontok tulajdonosa a tartó tartalmával telefonálni kezdett, majd visszament az autójához.

Ekkor szóltam Lucanéninek, menjünk, lehet, futni is kell. Ezt végül megúsztuk. Besétáltunk a Leányszállás köz felől, az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ épülete melletti parkolóban vártunk, az MTVA már ott volt, komótosan kezdtek kipakolni, füllel is hallható volt, mennyire örülnek annak, hogy mi is odamentünk. Ott aztán nem lett semmi, közepesen kellemetlen szóváltások után végül elhagytuk a helyszínt. Engedélyeket kért a portás, ami persze senkinek nem volt, így mást kellett kitalálni, mert működtek a kekeckedő vasutaselhárító kérdések: „hova van kiírva, hogy meg kell mutatnom magának az engedélyemet?” Illetve „a többi kollégának hol van az engedélye?” Gyors kitérő, a vasutaselhárító kérdés így hangzik: „hova van kiírva, hogy tilos fotózni?”

A meghívott kollégákat végül bevitték az épületbe, a járványügyi készültség miatt négyen mehettek be, ami azt jelentette, hogy bemehetett a három fős MTVA-stáb meg a két fős Délmagyar-stáb, mi meg ballagtunk vissza a sugárút felé, mondván készen vagyunk, ennyi volt.

Nem.

Ugyanis a fotocella néha szemét találmány. Amikor a II-es kórház főbejárata elé értünk, láttuk, azok a kollégák, akik bemehettek, mert „volt engedélyük”, ott várakoznak a főbejáratnál. Ami azt jelentette, a miniszter még nem érkezett meg. Így mi is maradtunk. Majd egyszer csak megjelent egy kéklámpás klubszínű Volkswagen Multivan, a klubszínben nem vagyok egészen biztos. Elsőre rossz helyen kanyarodtak be, majd korrigált a sofőr, és a miniszter megérkezett.

Kiszállt, megállt, majd ezeket mondta rutinból:

„Mint rendes miniszter, kötelességem meglátogatni az egyetemet, szeretném megnézni a járványkórház működését. Budapesten már láttam a járványkórház működését, gondoltam, Szegeden is megnézem. Egyetemeket felügyelő miniszterként szerintem ez dolgom.”

Majd köszönjük szépenek közepette bement a kórházépületbe.

Hogy ott miről volt szó, majd megtudjuk, valahonnan, valahogy.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Fendler Judit II-es kórház járvány koronavírus Palkovics László pandémia Szegedi Tudományegyetem SZTE világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés