Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Újabb rádiójáték készül a szegedi színházban: a munka szinte az egész prózai tagozatot megmozgatja
Művház 2021. április 19. 20:35

Újabb rádiójáték készül a szegedi színházban: a munka szinte az egész prózai tagozatot megmozgatja

A járványügy szigorítok miatt bezárt színházban a kulisszák mögött nem állt le a kreatív alkotómunka. Szegezdi Róbert színművész rendezésében a társulat immár második rádiójátékának felvételei zajlanak. Michel de Ghelderode Barabbás című darabjából készült hangjátékot május végétől hallhatja majd a közönség.

Hirdetés

A Szegedi Nemzeti Színház történetének első, saját gyártású hangjátéka tavaly májusban született meg. Szegezdi Róbert rendezésében Katajev A kör négyszögesítése című színdarabjából kilenc színész három hét alatt alkotta meg a hangjátékot.

Az elkészült három részes alkotást két hónapon keresztül hallgathatták meg az érdeklődők a Szegedi Nemzeti Színház Facebook-oldalán és YouTube-csatonáján.

– Nagyon pozitív volt a fogadtatása az első próbálkozásunknak, sokan megnézték, meghallgatták a hangjátékot. Ez adott újabb inspirációt arra, hogy folytassuk ezt a fajta munkát, de most egy sokkal nagyobb szabású produkcióba vágtunk bele. Azért választottam Michel de Ghelderode, belga szerzőnek ezt a művét, mert nagyon sok szereplőre van szükség az előadásához – mondta a rendező, Szegezdi Róbert.

(fotók: Szabó Luca)

A nagyszabású hangjátékban a prózai tagozat összes férfi tagja – Ágoston Péter, Bánvölgyi Tamás, Borovics Tamás, Ferencz Nándor, Gömöri Krisztián, Jakab Tamás, Kárász Zénó, Károlyi Krisztián, Krausz Gergő, Medveczky Balázs, Pálfi Zoltán, Poroszlay Kristóf, Rácz Tibor, Rétfalvi Tamás, Szívós László és Vicei Zsolt – mellett Menczel Andrea és Tánczos Adrienne szerepel.

A Barabbás a bibliai történetet dolgozza fel, Jézus és Barabbás kapcsolatát az utóbbit állítva a darab középpontjába.

– A történet azt követően indul, hogy Jézust elfogják a Gecsemáné-kertben, majd nagypénteken keresztre feszítik. Ghelderode egészen sajátos humorral bír, nagyszerű drámaíró, a darab Jézus kereszthalálát egy számunkra eddig ismeretlen szemszögből meséli el. A történet valójában a szeretetről szól, miközben az egészre a kétségbeesés és a pánik jellemző.

A történet aktualitásáról a rendező elmondta, ezt a színdarabot 1928-ban írta a szerző, az egész egy hatalmas jajkiáltás, ez pedig ma legalább annyira aktuális, mint a saját korában. Ghelderode egy olyan ember, Barrabás életútját kíséri végig, akinek nincs Istene, nincs kapaszkodója, csak a radikális létezés.

– A praktikus társadalmakban most sincs szükség gondolkodókra, az ilyen embereket ma is margószélre taszítják. A hatalom és a tömegek viszonya korunkban legalább annyira aktuális kérdés, mint Jézus idején, vagy 1928-ban, a darab születésekor.

Ghelderode színpadra írt művét Bognár Róbert fordította magyarra, rádiójátékra pedig maga a rendező, Szegezdi Róbert adaptálta.

– Darabja válogatja, melyikből, mennyire nehéz rádiójátékot készíteni. Az mindegyikre igaz, hogy a színészek itt sokkal kevesebb eszközzel dolgozhatnak. A színházban erős a képi hatás, a gesztusok, amit itt nélkülöznünk kell. Egy rádiójátékban nincs látvány, itt minden a dialógusok ritmusán múlik, és persze nagy segítség a zene is.

A hangjátékhoz Deák Gábor szerzett zenét, ami az egy és háromnegyed órás előadás nagy részében jelentős szerepet játszik.

A több mint húsz tagú stáb jelenleg a munkák felénél jár. A felvételeket, akár csak a korábbi rádiójátékét, a szegedi színház hangstúdiójában veszik fel, a különböző hangsávokat – szövegeket, zenéket, effekteket, zörejeket – is itt egyesítik majd.

– A tervek szerint május vége felé végzünk a munkákkal, ezt követően kerül fel a teljes történet a Szegedi Nemzeti Színház honlapjára, Facebook-oldalára és YouTube-csatonájára. Ez is két hónapig lesz hallható – mondta Szegezdi Róbert.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hangjáték Szegedi Nemzeti Színház Szegezdi Róbert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés