Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 19. 11:49

Pedagógusok Szakszervezete: Csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után!

Szerintük a szülőknek legyen joguk eldönteni, hogy beengedik-e május 10-éig a gyerekeiket az iskolákba.

Hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja az oktatásirányítástól, hogy a nyitásról szóló döntés után az osztálylétszámokat minimálisra csökkentsék az iskolákban.

Az érdekvédelmi szervezet hétfői közleményében az elvárásai között fogalmazta meg, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, az otthon maradó gyermekeket pedig semmilyen hátrány és retorzió ne érje.

Kiemelték: a szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe. A PSZ azt kéri, hogy ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a Digitális Kollaborációs Téren keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba, egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem. Ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel lehet megoldani – mutattak rá.

Kitértek arra is, hogy a pedagógusok esetleges túlmunkáját – amit a felügyelet biztosítása okoz majd – ki kell fizetni. Az óvodákban kérjék a gyeden, gyesen lévő szülőket: lehetőleg tartsák otthon gyermeküket, a kötelező óvodáztatást függesszék fel.

Ha az időjárás engedi, a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák meg, valamint az óvodák és iskolák számára plusz takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez - sorolták javaslataikat.

A PSZ a közleményében kitért arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt időszakban többször is tévesen interpretálta a szakszervezet álláspontját, amit a tárgyalásokon képviselt.

A PSZ nem üdvözölte az iskolák újranyitását, csak részsikernek tartotta. Álláspontjuk szerint az óvodákat és iskolákat mindaddig zárva kell tartani, amíg a járványügyi adatok nem mutatnak megfelelő szintet a nyitáshoz, vagyis az új fertőzöttek száma nem csökken napi 1400 alá. Ha egyetlen gyermek is megbetegszik az újranyitást követően a jelenléti oktatás miatt, az nem a pedagógusok és az intézményvezetők felelőssége - emelték ki.

Hétfőtől az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatain indult el a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-étől kezdődik meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 digitális oktatás Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI fertőzés iskola járvány járványkezelés koronavírus oktatás pedagógus Pedagógusok Szakszervezete közoktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés