Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 19. 08:00 Forrás: Szegedi Tükör

Mindent meg kell köszönni – Kutnyik Pál olvasói levele


Hirdetés

Milyen igaz a címben foglalt megállapítás! Ahogyan gyermekkorában megtanulta Karikó Katalin biokémikus kutató is, aki, bár ma már az Egyesült Államokban él, Szegeden végezte el felsőbb tanulmányait. És aki az elsők között találta meg az utat a koronavírus ártalmatlanításához. Nem mellesleg az egyetem díszdoktora, Szeged város idei díszpolgára, aki jó érzékkel találóan jegyezte meg a szegedi Dugonics Társaság online fórumán: jellemző hazánkban az a szemlélet, hogy „a magyarokon kívül mindenki hibás”. Teszem hozzá, ez különösen vonatkozik az Orbán-féle autokratikus rezsimre. Hogy világosan lássuk a helyzetet, idézném Roger Daniel Kelement, az uniós jog amerikai szakértőjét a Népszavából, aki szerint:

„A Fidesz politikáját és retorikáját tekintve hosszú évek óta szélsőjobboldali párt, de az uniós jog szempontjából nem ez a legkifogásolhatóbb, mert a pártok lehetnek szélsőjobboldaliak, hanem az, hogy autokratikus, megszegi a jogállami normákat, és pártállamban konszolidálta a hatalmát.”

Sok mindent nem értek, azt sem, hogy egyesek miért játsszák meg (ha egyáltalán van nekik) az eszüket? Inkább gondolkodna el, aki sérelmezi, hogy „az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumokat, és ezáltal Magyarország (...) eurómilliárdos támogatásoktól eshet el” – ahogy Varga Judit igazságügyi miniszter fogalmazott. Szerintem semmi gond, csak ragaszkodni kell a törvényességhez. Csak sejtem, hogy miért háborognak ezért egyesek, hiszen ezt már tizenöt éve meg kellett volna tennie az EU-nak. Végre! Hosszú idő óta nem igazán járt szankció korrupt ügyeinkért, ha mégis, a büntetést közpénzből teljesítették, a bűnösök meg jó nagyokat röhögtek!

A regnáló hatalom úgy van ezekkel a dolgokkal, hogy ők bármit megtehetnek, szembemenve akár a törvénnyel is. Például a Fidesz úgy vált ki az EPP-ből (mellőzve az előzetes felsőbb testületi döntést), hogy egyszerűen írásban bejelentették: kilépnek.

Azt is jó volna tisztázni, hogy az Európai Unión belül miért a magyar kormány fenntartása a legdrágább. Ugyanakkor az egészségünkre országunk fordít az EU-ban legkevesebbet. Csoda hát, ha a lakossághoz arányosítva a halottak számát, csaknem itt a legrosszabb a helyzet? Bezzeg a sportra, ezen belül is a focira százmilliárdokat költöttünk. Bárki bármit is mond, ez pazarlás.

Hatalmat akarnak, de minden áron címmel a balliberálisokról írt cikket a minap egy kutatás eredményekén Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője. Egyebek mellett megjegyzi: a DK partnereinek hozzáállása a járványhelyzethez több szempontból is elgondolkodtató. Egyrészt a 2008–2009-es gazdasági világválság kezelésében e politikai oldal „teljes kudarcot vallott”, aminek következtében – állítják – Magyarország az államcsőd szélére került.

Tegyük gyorsan hozzá: az Orbánékat megelőző kormány korrigált minden negatív helyzetet, tehát amit állítanak, hazugság. Sőt, ha emlékezetem nem csal, mindkét előzetes kormány is így tett – bezzeg amikor tőlük átvették a kormányrudat, rezgett minden léc. Olyat is állított a belpolitikai elemző, hogy a 2010 előtti megszorító politikájával Gyurcsány ellehetetlenítette a magyar családokat, az időseket és a kiskeresetűeket is.

Az nem tagadható, hogy voltak szegények, de az sem, hogy a számuk mostanra minimum megduplázódott. Az idősekkel és a nyugdíjasokkal toltak ki a legbetyárosabban. Megszüntették a svájci indexálás szerinti nyugdíjkorrekciót, és az éves infláció lett az alap, amelynek a felét a KSH (parancsra?) elcsalta. Ugyanakkor a minisztériumok és egyes cégek vezetőinek, a parlamenti küldötteknek minimum kétmillió és a csillagos ég határa között van a keresete. Lakosságunk negyede havonta alig keres többet százezer forintnál, már ha egyáltalán megmaradt az állása. Ez ám az egyenjogúság!

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

És ha már annyira fájt (legalábbis látszatra) Orbánéknak az, hogy a világválság idején ideiglenesen megvonták a tizenharmadik havi nyugdíjat, akkor mi a csudára vártak 2010 óta, hogy majd – talán – 2024-re megint járni fog a teljes tizenharmadik havi nyugdíj is? (Csak halkan kérdezem: mi van a Fidesz által anno megígért tizennegyedik havival?) Hát ez, meg még sokféle hazugság jellemző az Orbán-bagázsra. Minden szívfájdalom nélkül.

Hogy értsen végre mindenki a szóból: Gyurcsány – mondja a bölcs elemző – politikai és morális szempontból is tévúton jár. Márpedig szerintem (és sokak szerint is) az jár szemellenzővel, aki nem látja be, hogy különösen az egészségügy és még jó néhány terület összeomlóban van. Érdekes, mint jeleztem is már korábban: az unióban Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre. Vajon miért, amikor a vezér szerint olyan sok mindenben elsők vagyunk? Csak azt kéne tisztázni, jóban-e, vagy rosszban? Nem mindegy.

Apropó, a lényeg. Találna-e bárki az Országgyűlésben olyan pártcsoportot, amelyik nem kívánkozna legalább egyszer a hatalom csúcsára? Akkor mi baja van bölcs kutatónknak azzal, hogy bármelyik párt hatalmat akar? A politikában erre megy ki a játék.

Kutnyik Pál

Nyitóképünkön a Szputnyik-hatás, ahogy a képzőművész látja (forrás: drmáriás Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Karikó Katalin Kutnyik Pál olvasói levél Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés