Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 18. 10:39 Forrás: Szegedi Tükör

Lakner Zoltán: Önleleplező országlopás

Alaposan össze kell majd számolnunk, mi maradt, amikor a végére érünk – nemcsak a járványnak, de a rezsimnek is. Az egyre inkább felpörgő egyetemi alapítványosítás, amely immár messze kiterjed más művelődési, kulturális területekre is, s valósággal nyeli a közvagyont, legyen szó ingatlanról vagy részvényről, az Orbán-rendszer egyik alaptételének nyilvánvaló hamisságára világít rá.

Hirdetés

Több mint tíz év óta minden hatalmi törekvés nemzeti szalaggal átkötve, nemzeti szósszal leöntve, nemzetről szavalva ölt végső formát, s bárki, aki a hatalom ellen szól, azonnal a nemzetből kirekesztve találja magát. Ez az átlátszó, mégis bombasztikusan hatásos eszköz sok politikust, politikai erőt rettentett vissza, hozott zavarba, mert úgy érezték nincsenek érveik, ha magyarellenes megbélyegzésük a tét.

Más kérdés, hogy az ilyesfajta módszer csak egy trükk. Azt nem mondanám, hogy ócska trükk, mert gyakran beválik, de mindenesetre nem olyasvalami, amit Orbán Magyarországán találtak volna fel. A politikatudományban heresztetikának hívják a helyzetek ilyenfajta manipulációját, amikor az egyik fél látszólag csupán érveket fogalmaz meg, valójában azonban úgy konstruálja meg a nyilvános szituációt, hogy ellenfele mindenképpen vesztes legyen. Ilyen volt például a határkerítés: aki elismeri, hogy nincsen más ötlete, az elfogadja, hogy a kormány képes egyedül a helyzet megoldására, ám aki ágál ellene, az nem is akarja megvédeni az országot a beözönlő migránshordákkal szemben. Ahogyan az sem akarja megvédeni az országot, aki tagadni merészeli, hogy folyamatosan özönlenek a migránshordák.

Ugyanilyen manipulatív beállítás manapság a „képmutató oltásellenes baloldal”, amely a kormány szerint aljas politikai megfontolásból akadályozni akarja az emberek vakcinához jutását, ám amikor ellenzéki politikusok is beoltatják magukat, azzal a saját képmutatásukat bizonyítják. A kör bezárult.

Ennek a mindenre kiterjedő manipulációnak a legtágabb keretét jelenti a nemzet érdekeit egyedül szolgálni hivatott, erre kizárólagosan képes és alkalmas kormányoldal és a magyarellenes baloldal/liberálisok/ellenzék szembeállítása. Aki ellentmond a kormánynak, a nemzeten kívül találja magát, ha pedig nem mond ellent, akkor máris belesimult a hatalmi gépezetbe, akár szándékán kívül is.

Az állami vagyon kiszervezése alapítványokba azért különleges mozzanat ebből a szempontból, mert a hatalom szinte meghökkentő nyíltsággal leplezi le önmagát: minden szöveg az erős államról, a szuverenitásról, a közösség erejéről pusztán duma volt. Hiszen itt most a nemzet, a közösség, az állami szuverenitás szisztematikus gyengítése folyik. Egyetlen szempont számít, a hatalmi kötelékeké, a vagyon és az adott területek felügyeletének irányíthatósága, a személyes parancsok teljesítése, a vezetőhöz való lojalitás. Semmi egyéb.

Hogy ennek a tudatos vagyonkimentés volna-e a célja, ezt nehéz megmondani. Bár kétségtelen, hogy a kormány által kinevezett, majd pedig teljesen önjáróvá alakuló és leválthatatlan kuratóriumok arra is alkalmasak, hogy államként az államban szegüljenek szembe egy másfajta összetételű kormánnyal, ha a választói döntés úgy hozza, hogy lesz ilyen. Lehet azonban, hogy most „pusztán” az a cél, hogy a papíron még számon kérhető minimális törvényes ellenőrzést is maga mögött hagyhassa a hatalom, hiszen az egész rendkívüli jogrendes általános rendeleti kormányzás erre megy ki.

Ennek alapján lopják ki a nemzeti vagyont a nemzetre hivatkozva, ennek alapján gyengítik az államot azok, akik a szuverenitásról osztják az észt egy évtizede. Csakis az a politikai váltás lesz valódi, amely e javak visszaszerzésére programot és konkrét megoldást kínál: ez az elszámoltatás nem választható mutatvány, hanem a demokratikus rendszerváltás egyik értelme.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Lakner Zoltán Szegedi Tükör vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés