Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A skálás gyilkosnak a bűnözés semmilyen lelki problémát nem okozott, sőt, még büszke is volt a tetteire: Bátyi Zoltán a Szeged Podcast harminchetedik adásában!
Szegeden 2021. április 16. 21:45

A skálás gyilkosnak a bűnözés semmilyen lelki problémát nem okozott, sőt, még büszke is volt a tetteire: Bátyi Zoltán a Szeged Podcast harminchetedik adásában!

Bene László és a szegedi Csillag legsúlyosabb figurái heti podcast-sorozatunk legújabb részében.

Hirdetés

Februárban elutasította a bíróság a legendás sorozatgyilkos, Magda Marinko feltételes szabadlábra helyezését, most pedig a köznyelvben csak skálás gyilkosként emlegetett Bene László járt ugyanígy.

Pedig Bene László nem is ölt meg senkit annak idején a budai Skála Aruháznál, a taxis, akit lelőtt, életben maradt. Társa, Donászi Aladár viszont egyetlen szó nélkül agyonlőtte azt a 23 éves egyetemistát, aki az áruház váltópénzét kísérve a taxiban ült.

Bene és Donászi a kilencvenes évek leghírhedtebb bűnözői között voltak, több gyilkosságot és rablást követtek el, mielőtt a rendőrség rajtuk ütött. Az elmondások szerint Donászi volt a keményebb fickó, mégis ő volt az, aki húsz évvel ezelőtt öngyilkos lett a börtönben. Bene a mai napig rács mögött van, ahonnan persze szeretne szabadulni, amire – mivel letelt a húsz év – akár lehetősége is lenne, csakhogy a bíróság úgy látja, nem tudna visszailleszkedni a társadalomba. Néha talán ő is ezt gondolja, hiszen az elmúlt években egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett azzal kapcsolatosan, hogyan viszonyul a szabad élethez. Néha maradna a börtönben, néha szabadulna.

Ez a hektikusság, ellentmondásosság, kiismerhetetlenség nem szokatlan tőle: Bátyi Zoltán író, újságíró, a Szegedi Ítélőtábla egykori sajtótitkára szerint másfél évtizede is hasonlóan ambivalens figura volt, aki hol gengszterkirálynak nevezte magát, hol nyugodt életre vágyott a rácsokon kívül. Sőt, még be is perelte Bátyit, amikor az egyik könyvében skálás gyilkosnak nevezte. A pert persze elvesztette.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 037 · 2021.04.16.

A Szeged Podcast legfrissebb adásában Bene Lászlóról, a szegedi Csillagban raboskodó életfogytiglanosokról és tényleges életfogytiglanosokról, valamint az esetleges szabadulásuk utáni beilleszkedési lehetőségeikről beszélgettünk Bátyi Zoltánnal, akivel már Magda Marinko kapcsán is egy információdús, érdekes beszélgetést tudtunk készíteni az év elején, és ez szerintünk most sem volt másképp.

A sokat tapasztalt kolléga azt is elmesélte, hogy áll legújabb könyvével, amit a Szegedi Ítélőtáblán töltött évei alatt megismert legérdekesebb gyilkossági ügyekről, az azok hátterét bemutató emberi történetekről ír, ami talán még idén megjelenhet, és aminek, úgy tűnik, már a címe is megvan.

De hogy mi ez a cím és milyen érdekes történeteket mesélt nekünk Bátyi Zoltán a Csillag legkeményebb fogvatartottairól? Ezek kiderülnek a podcast-sorozatunk legfirssebb részéből!

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bátyi Zoltán Bene László börtön gyilkosság gyilkosságsorozat podcast skálás gyilkos Szeged Podcast Szegedi Fegyház és Börtön bűnügy Gedzo Kovács M. Norbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés