Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Továbbra is jó a közbiztonság Szegeden: egyre kevesebb a garázda és a rablók is elkerülik a várost
Szegeden 2021. április 16. 15:11

Továbbra is jó a közbiztonság Szegeden: egyre kevesebb a garázda és a rablók is elkerülik a várost

Hetvenhéttel kevesebb kiemelt, azaz súlyos bűncselekményt követtek el tavaly Szegeden. A rablások alacsony száma országos összehasonlításban is kiemelkedően jó. Mivel a statisztika 2020-tól az áruházakban, éttermekben elkövetett cselekményeket is közterületinek minősíti, itt emelkedett az esetek száma.

Hirdetés

A Szegedi Rendőrkapitányság egyenruhásai előtt tavaly 2693 bűncselekmény vált ismertté, ami közel 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derült ki Harkai István rendőrkapitány közgyűlésnek készített beszámolójából.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma tavaly tovább csökkent a városban: míg 2020-ban 1115 ilyenre derült fény Szegeden, addig tavaly már csak 1038-ra.

A kiemelten kezelt bűncselekmények között 11 rablás, 2 zsarolás és 31 kifosztás történt.

A rablások alacsony száma országos összehasonlításban is figyelemre méltó Szegeden.

Harmincnyolccal kevesebb lopás történt tavaly a városban, mint 2019-ben és mindössze 10 autófeltörést regisztráltak az egy évvel korábbi 12 helyett, és csak egyetlen személyautót kötöttek el a tolvajok tavaly.

Furcsán alakult a statisztika a közterületen elkövetett bűncselekményeknél. Látszólag ezen a téren romló adatokat hozott a tavalyi év, mert a 2019-es 600 helyett 843 ilyen cselekményt regisztráltak. Ennek azonban van magyarázata: most először azokat a lopásokat is ide kellett sorolni, amiket üzletekben vagy éttermekben követtek el, és korábban itt nem jelentek meg a statisztikában. Először erősítették ezt a számoszlopot az ittas járművezetők is.

Tavaly két gyilkosság miatt indult eljárást fejeztek be a rendőrök, valamennyi életellenes cselekmény elkövetőjét sikerült azonosítaniuk.

A szegedi rendőrkapitányság átlagos nyomozáseredményessége 76 százalék volt, miközben kiemelten jó, több mint 87 százalékos a közterületen elkövetett bűncselekmények felderítési mutatója.

Az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló garázdaságok után több mint 95 százalékos eredményességgel nyomoztak a szegedi rendőrök és minden rablást sikerült teljesen felderíteni.

2020-ban a Szegedi Rendőrkapitányság egyenruhásai 130 ezer 407 órát töltöttek a közterületeken járőrözéssel, ez közel negyvenezer órával kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére 38-al több, összesen 889 bűncselekménnyel gyanúsított személyt állítottak elő.

Szegeden minden körzetben volt tavaly is körzeti megbízott, akik a rendezvények biztosítása mellett iskolarendőri feladatokat is elláttak.

A beszámoló kiemeli azt is, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság kiváló kapcsolatot alakított ki a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel, akiktől a szegedi rendezvényekről mindig teljes és pontos tájékoztatást kaptak.

rag

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló bűnmegelőzés bűnügy garázdaság lopás lopott autó Szegedi Rendőrkapitányság közbiztonság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés