Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged a járvány kitörése óta 400 millió forinttal segítette a helyi vállalkozásokat, a kormány „hálából” 10 milliárdot elvont a várostól
Szegeden 2021. április 16. 12:35

Szeged a járvány kitörése óta 400 millió forinttal segítette a helyi vállalkozásokat, a kormány „hálából” 10 milliárdot elvont a várostól

Négyszáz millió forinttal segített eddig 685 bajbajutott szegedi vállalkozást az önkormányzat. Közben a kormány egyre nagyobb sebességre kapcsol az elvonásokban: már több mint 10 milliárd forintot vitt el különféle intézkedésekkel a város kasszájából

Hirdetés

Éppen csak kihirdették tavaly márciusban a veszélyhelyzetet, az önkormányzatok közül Szeged elsőként sietett a vállalkozók megsegítésére.

Azoknak, akik vállalták, hogy azzal is lassítják a járvány terjedését, hogy bezárnak, a város száz százalékban elengedte üzleteik bérleti díját.

Nyáron azután lazított a kormány, feloldotta a korlátozásokat és újranyithattak az üzletek, de ősszel jött a második hullám, és az újabb szigorítás. A kormány bezárta az éttermeket, kávézókat, és az összes kulturális intézményt.

Ekkor Szeged újra segített: ötven százalékos bérleti díj kedvezményt adott a vállalkozásoknak. Nem mérlegelt az önkormányzat, aki igényelte a támogatást, mindenki megkapta.

Az idén a kormány legújabb rendelete értelmében Szeged újabb 100 millió forintnyi bérleti díjat enged el az önkormányzati bérleményben dolgozó vállalkozásoknak: június 30-áig nem kell fizetniük többek között a kávézóknak, éttermeknek, fitnesztermeknek.

A járvány kitörése óta így 685 szegedi bajba jutott vállalkozásnak több mint 400 millió forinttal segített az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy egy válság sújtotta szegedi vállalkozás átlagosan 600 ezer forintnyi támogatást kapott eddig a várostól.

Az önkormányzat mindezt úgy fizette ki saját költségvetéséből, hogy közben a kormány különféle intézkedésekkel – többek között a gépjármű adó elvételével, a parkolás ingyenessé tételével – már több mint 10 milliárd forintot vitt el a város kasszájából.

A most megjelent „teraszrendelettel” pedig újabb tízmilliók esnek ki a város költségvetéséből:

– A kormányrendelet értelmében az idén egészen az év végig el kell engedni a vendéglátóegységek teraszainak bérleti díját. Fontos tudni, ez a kedvezmény csak az élő szerződésekre vonatkozik. Azaz, továbbra is a szerződésben meghatározott négyzetméterre pakolhatnak ki a vállalkozók, de azért nem kell bérleti díjat fizetniük – mondta el Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: önkormányzat gazdaság gazdasági válság járvány szegedi önkormányzat vállalkozás önkormányzati támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés