Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 16. 13:01

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltás utáni egy hónapon belül hal meg

Erre hívta fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a kormányhivatalok figyelmét a múlt héten. Csakhogy a gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető.

Hirdetés

Ez a döntés nem most, de még csak nem is a koronavírus-járvány alatt született. 2019. január 10-én jelent meg az NNK erről szóló tájékoztatója, ami szerint az oltás beadása után elhunytakon boncolást kell végezni, az Oltást Követő Nem Kívánatos Események (OKNE) vizsgálata érdekében – írja a telex.

Csakhogy a járvány miatt ennek a szabálynak a betartása komoly nehézséget jelent a magyar egészségügynek.

A telex forrása szerint a hamvasztási engedélyt a kormányhivatalok adják ki, akik nem látnak rá az elhunyt egészségügyi adataira, így azt sem tudják kapott-e oltást. Ha azonban nincs kiállítva engedély, a holttestet tárolni kell, amihez egyre kevesebb kapacitás áll rendelkezésre – már most is szükségmegoldásokhoz kell folyamodniuk az intézményeknek. Korábban a telexen jelent meg az a Székesfehérváron készült videó, amin a helyi kórházban a második hűtőkonténert helyezik üzembe a holttestek tárolásához.

Ha pedig azzal számolunk, hogy a 65 év felettiek átoltottsága 90 százalékos, akkor az azt jelenti, hogy körükben szinten mindenkit, aki ezekben a hetekben hal meg, boncolni kellene. A hazai egészségügy azonban olyan mértékben túlterhelt, hogy sok kórházban egyáltalán nem végeznek már boncolásokat. A lap szerint bevett gyakorlat, hogy az orvosok, mivel nincs rendelkezésre álló kapacitásuk, boncolásmellőzési engedélyeket adnak ki.

„Nyilván tudományos szempontból jelentősége van annak, hogy mindenkit, aki az oltás után hunyt el, boncolni szeretnének, de ez a gyakorlatban garantáltan nem így lesz” – nyilatkozta a forrás.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy halálozás kórház koronavírus oltás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés