Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 15. 19:50

Elszalasztott történelmi esély lesz Magyarországnak a Helyreállítási Alap felhasználása?

A kormány szerdán hozta nyilvánosságra azt a 430 oldalas fejlesztési tervet, amelybe az Európai Uniós Helyreállítási Alapjának hazai felhasználását kell bemutatni Brüsszelnek.

Hirdetés

– Nagy csalódás a terv. Rossz esélyekkel indul az ország ebben a programban, történelmi esély látszik elúszni – fogalmazott a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) online sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely Budapest főpolgármester, aki Gémes Györggyel Gödöllő és Wittinghoff Tamás Budaörs polgármesterével beszélt a frissen bemutatott kormányzati dokumentumról.

Kutyafuttában készült fejlesztési tervnek nevezte a főpolgármester a hivatalosan Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervnek nevezett kormányzati dokumentumot, amely semmiféle vízióval nem rendelkezik. Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnöke szerint egyetlen cél vezette a készítőit: minél több megrendeléshez juttatni a hazai építőipart. – Nemcsak betonnal lehet építeni egy országot – fogalmazott ennek kapcsán.

Az Európai Unió az idén januárban indult új, hétéves költségvetésében szereplő gigantikus fejlesztési forrásokon kívül Magyarországot közel 6 ezer milliárd forinttal segíti, hogy a gazdasága minél hamarabb és erőteljesen talpra állon a járványhelyzetet követően. A történelmi esély minősítése alapvetően ennek a ténynek szól.

– Brüsszel azzal a céllal nyújtja a pótlólagos forrást a tagállamoknak, hogy zöldebb és szolidárisabb Európa épüljön, ehhez képest a klíma- és környezetvédelmi célok messze nem kapnak olyan jelentőséget a fejlesztési tervben, mint ahogyan az elvárható volna – jelezte Karácsony.

Abban a kivételes gazdasági helyzetben, amikor a gazdaság zuhanása miatt tömegek vesztették el állásukat, Brüsszel külön kérte a tagállamokat, hogy növeljék az álláskeresési támogatás folyósításának idejét. A Magyarország ezt annak ellenére sem kívánja megtenni, hogy kirívóan rövid, három hónapos ennek határideje.

– Az egyeztetések hiányáról talán mindent elmond, hogy egyetlen a főváros javasolta fejlesztési terv sem került be a kormányzati dokumentumba – mondta el a főpolgármester.

Gémesi György Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke nem először nehezményezte, hogy semmilyen érdemi egyeztetés nem volt a Helyreállítási Alap ügyében a kormány, valamint az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek között.

Ezt egyfelől a tervkészítés kapcsán az EU írta elő, másfelől a helyhatóságok jogos igénye, hogy önkormányzati és regionális érdekeket igyekezzenek érvényesíteni a tervkészítés kapcsán. Ám Gémesi szerint még ennél kevesebb sem történt, mert a kormány ebben az ügyben információkat sem szolgáltatott az önkormányzatoknak.

– Európában példátlan módon forrásokat, kifejezetten jelentős forrásokat vont el a kormány a védekezésre hivatkozva az önkormányzatoktól – vette át a szót Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Egyben jelezte: a kontinentális gyakorlat ennek éppen az ellenkezője volt.

A városvezető egyik legfontosabb kritikai megállapítása az volt, hogy az energetikai korszerűsítéseket a most nyilvánosságra hozott magyar fejlesztési terv kizárólag a családi házak vonatkozásában tárgyalja, mintha nem volnának óriási számban emeletes ás társasházak az országban. Mellettük az intézmények energetikai korszerűsítése is teljes mértékben kimaradt az említett anyagból.

– A hazai kis- és közepes vállalkozások (KKV) is szinte teljes mértékben kimaradnak a fejlesztési tervből, amelyek nélkül elképzelhetetlen a hazai gazdaság dinamizálása – tette hozzá Gémesi György. Mivel a Helyreállítási Alapból érkező 6 ezer milliárdot 2026 végéig el kell költeni, komoly az a veszély, hogy a források egy részét nem fogja tudni felhasználni az ország.

A Brüsszelnek április 30-án kell benyújtani a magyar fejlesztési tervet, és ennek kapcsán Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a szerdán nyilvánosságra hozott „fércmű” még kiindulási alapnak sem jó egy jobb terv elkészítéséhez.

A polgármesterek kérdésre válaszolva úgy fogalmaztak: továbbra sem látnak arra valós esélyt, hogy egyeztessen velük a kormány, így csak a nyilvánosságban bízhatnak.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budaörs Budapest Gémesi György Gödöllő Karácsony Gergely Magyar Önkormányzatok Szövetsége Wittinghoff Tamás helyreállítási alap
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés