Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egymillió dollárt nyerhet Szeged egy vadonatúj pályázaton: a nyári forróság enyhítésére keresnének megoldást a támogatásból
Szegeden 2021. április 15. 18:07

Egymillió dollárt nyerhet Szeged egy vadonatúj pályázaton: a nyári forróság enyhítésére keresnének megoldást a támogatásból

A hőszigetek problémájának megoldására nyújtott be pályázatot Szeged a Blumberg Alapítványhoz. A Global Mayor’s Challenge innovatív ötletbörzéjén tíz város nyerhet egy-egymillió dollárt. Bármelyik százezer lakosnál népesebb város pályázhatott a világon, így erős mezőnyre számíthatunk.

Hirdetés

– Ez egy teljesen új forrásszerzési lehetőség a hazai és az uniós pályázatok mellett, ezért is gondoltuk úgy, hogy részt veszünk benne – mondta Nagy Sándor alpolgármester.

Az aspiráns városoknak egy innovatív, áttörést jelentő ötletet kell bemutatniuk a kiadott négy témakör valamelyikében:

  • egészség és jólét,
  • klíma és környezet,
  • gazdasági fellendülés és inkluzív növekedés,
  • jó kormányzás és egyenlőség.

Az első körben ötven várost választanak ki, amelyeknek pénzügyi és szakértői támogatást nyújtanak ötletük továbbfejlesztésére.

A pályázat végén, a második körben tizenöt város nyerhet el egy-egymillió dollárt benyújtott ötlete megvalósítására.

– Szegeden az egyetem évek óta szinte folyamatosan térképezi fel a város klimatikus viszonyait. Tudott, hogy a zöldfelület az egyik legjobb módszer arra, hogy a hőszigetjelenséget mérsékeljük, a hőterhelést csökkentsük. Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb árnyékolás, ráadásul sok egyéb jótékony hatással is bír, hiszen esztétikus és a légszennyezettséget is megköti. Ezért, ha sikerrel jár az ötletünk, az egymillió dollár felét a rakpart zöldítésére szeretnénk fordítani, hiszen az itt lévő hatalmas betonfelület miatt nyáron ez a város egyik legforróbb pontja.

Az alpolgármester beszélt arról is, nemcsak az önkormányzat, hanem a szegediek is sokat tudnak tenni azért, hogy a város klimatikus viszonyai javuljanak. Ezért az elnyert összeg felét arra szánják, hogy lakosságot is érdekeltté tegyék abban, hogy az udvarokban lévő betonfelületeket zöldnövényzetre cseréljék.

A pályázatot március 19-én már be is nyújtotta az önkormányzat. Az első ötven várost várhatóan őszig választják ki a pályázat kiírói.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: élhető Szeged klíma klímabarát város Nagy Sándor pályázat természetvédelem Global Mayor’s Challenge
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés