Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az Egyesült Államok pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben, tíz orosz diplomatát kiutasítanak
Túl a városon 2021. április 15. 15:32

Az Egyesült Államok pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben, tíz orosz diplomatát kiutasítanak

Joe Biden rendeletet adott ki, a NATO és az EU azonnal támogatta, Moszkvában bekérették az amerikai nagykövetet.

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Az amerikai elnök által aláírt rendelet értelmében

az Egyesült Állmok olyan büntető intézkedéseket hoz, amik „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt

– fogalmaz a rendelet.

A NATO-szövetségesek szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán – közölte az észak-atlanti katonai szövetség közleményében csütörtökön.

A NATO-közleményben egyebek mellet az is szerepel, hogy Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

Az Európai Unió csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és hangsúlyozta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa azokat az előnyöket, amiket az internet a társadalom egészének nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.

Bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Oroszország külügyminisztériumába meghívták az amerikai nagykövetet. További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz”

– mondta a szóvivő.

„Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz”

– tette hozzá.

A napokban írtunk arról, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszéltek egymással, és az Egyesült Államok elnöke egy személyes találkozót is szorgalmazott. Erről részletesebben itt olvashat.

Joe Biden külpolitikájáról a National Endowment for Democracy, a Political Capital és a Szeged.hu éppen tegnapp, szerdán tartott online beszélgetést. Aki kíváncsi rá, erre találja:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok diplomácia Egyesült Államok Európai Unió Joe Biden Moszkva nagykövet NATO Oroszország Vlagyimir Putyin Washington
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés