Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. április 15. 10:28

Kordás László: Senkinek se kelljen választania a megélhetése és az egészsége között!

Szakszervezetek és ellenzéki pártok is tiltakoznak az iskolák szerintük idő előtti újranyitása ellen. Azt kérik a kormánytól, hogy nyitás helyett inkább a gyermekükkel otthon maradó szülőket támogassák. Erről Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével beszélgetett Balogh Judit a Téma szerdai adásában a Szeged Televízióban.

Hirdetés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, gyakorlatilag a teljes magyar szakszervezeti mozgalom tiltakozott az iskolák április 19-i nyitása ellen.

Kordás László szerint Orbán Viktor a szerdai bejelentésével, amiben már csak részleges nyitásról beszélt, elismerte, hogy a valóban veszélyes az oktatás újraindítása.

De azzal, hogy az alsó tagozatosoknak elkezdődik a tanítás és az óvodák is kinyitnak, a kormány gyakorlatilag feláldozhatónak tekinti a dolgozókat és az oda járó gyerekeket is. A szakszervezetek a nyitás helyett azt javasolják, hogy ha egy családban nem tudják összeegyeztetni az otthoni felügyeletet a szülők munkájával, akkor az állam legalább az egyik szülőnek pótolja az emiatt kieső havi jövedelmét, például 100 százalékos táppénz formájában – erre uniós források is rendelkezésre állnának.

Senki se kerüljön abba a helyzetbe, hogy választania kell a megélhetésének elvesztése és a megfertőződés között – kérik a szakszervezetek.

Az ellenzéki pártokkal közösen azt is javasolták, hogy a jelenleg csak három hónapig járó álláskeresési járadék időtartamát emeljék fel kilenc hónapra. A kormányoldali képviselők azonban napirendre sem vették az indítványt. Kordás László szerint súlyos probléma, hogy ezeket a javaslatokat a kormány nem hajlandó figyelembe venni.

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: álláskeresési támogatás digitális oktatás iskolabezárás koronavírus Magyar Szakszervezeti Szövetség nyitás oktatás tanítás Balogh Judit Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés